Άκρως επιφυλακτικός αλλά όχι κάθετα αρνητικός για τον διάλογο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας ψηφοθηρικό και επιφανειακό το προσκλητήριο εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια ώρα όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η προσέγγιση μεταξύ των δύο χώρων να ξεκινήσει μετά τις εκλογές και τάχθηκε ευθέως υπέρ της προγραμματικής διαβούλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει να υπάρξει διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων πριν την κρίση στη χώρα, αλλά τότε –όπως σημείωσε- ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε την εύκολη αντιπολίτευση.

Ειδικά αναφερόμενος στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη θέση υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων (αριστερά, σοσιαλδημοκράτες οικολόγοι, φιλελεύθεροι) στην Ευρώπη ενάντια στην ακροδεξιά.

«Έχουμε ένα επιφανειακό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά για ψηφοθηρικούς λόγους. Είναι επικοινωνιακό τρικ του ΣΥΡΙΖΑ το σχήμα Προοδευτική Συμμαχία. Ένας τίτλος δεν αρκεί. Χρειάζεται προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη χώρα και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω να κάνει κάτι. Δεν βλέπω πρόγραμμα, βλέπω προεκλογική σκοπιμότητα», εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Ίσως μετά τις εκλογές όταν θα κάνουμε την αυτοκριτική μας. Εξάλλου, μιλάω για διάλογο σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Έχω ζητήσει διάλογο από το 2009 από όλες τις δυνάμεις και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε έκανε εύκολη αντιπολίτευση. Ο διάλογος έπρεπε να ξεκινήσει πριν την κρίση όπως είχα ζητήσει. Αλλά συνεργασία πάνω σε ένα πρόγραμμα απαλλαγής από μεγάλα προβλήματα και με στόχο. Αυτό δεν φαίνεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια υπαρξιακή κρίση και τον κατηγόρησε ότι συμμάχησε με την ακροδεξιά και με ένα κομμάτι της «καραμανλικής» δεξιάς.

Ανασυγκρότηση και συγκλίσεις

Για το Κίνημα Αλλαγής τόνισε ότι συμμετέχει και στηρίζει το εγχείρημα και κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες να πάρουν μέρος στις διαδικασίες εν όψει συνεδρίου στα τέλη Μαρτίου «και να φτιάξουμε ξανά μια μεγάλη παράταξη».

Σε εκείνο το σημείο, σημείωσε ότι «με βάση το χώρο αυτό, στο μέλλον μπορούν να υπάρξουν και συγκλίσεις», εννοώντας με άλλες συγγενικές πολιτικές δυνάμεις.

«Είμαστε ο χώρος που σήκωσε τα βάρη της κρίσης και αυτό μας δημιούργησε πολιτικά προβλήματα, αλλά τα κάναμε εν γνώσει μας και ασχέτως πολιτικού κόστους. Χρειάζεται να ανασυντάξουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Πρέπει να πιάσουμε το νήμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων από εκεί που το αφήσαμε», ήταν τα λόγια του.

Όχι επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για την εσωτερική συζήτηση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και στα σύμβολά του, όπως ο πράσινος ήλιος, σχολιάζοντας:

«Αν μείνουμε στα σύμβολα θα χάσουμε την ουσία. Αποπροσανατολίζει αυτή η συζήτηση. Καταλαβαίνω τη νοσταλγία αλλά δεν είναι στην ατζέντα του συνεδρίου».

Δεν έβαλε μυαλό η Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ. στηλίτευσε το γεγονός ότι –όπως ανέφερε- «δε βλέπει τα πραγματικά αίτια της κρίσης και δεν αναλαμβάνει τις ιστορικές της ευθύνες» και ως εκ τούτου δεν υπηρετεί μια διαφορετική πολιτική.

Όπως τόνισε, «είναι στρατηγικός μας αντίπαλος η Δεξιά»

Και συμπλήρωσε: «Δεν ήταν θετική η εμπειρία της συνεργασίας με τη Δεξιά», ενώ υποστήριξε ότι «είναι βαθιά πελατειακός και αλαζονικός ο πυρήνας τους».

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης