Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για τις παρακολουθήσεις 33 πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει δύο ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Μπορείτε να δεσμευθείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι το σύνολο ή μέρος των προσώπων, που με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento φέρονται ως στόχοι παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator, δεν ήταν παράλληλα και στόχοι παρακολούθησης της υπό τη δική σας πολιτική εποπτεία ΕΥΠ, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τον κ. Θανάση Κουκάκη;

-Σκοπεύετε να δώσετε τη θεσμική δυνατότητα στα πρόσωπα της εν λόγω λίστας να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ προκειμένου να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ με τη «νόμιμη» διαδικασία της επισύνδεσης κατόπιν εισαγγελικής διάταξης;

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα αρνηθήκατε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν ήρθατε να απαντήσετε στην επίκαιρη ερώτηση που σας κατέθεσα για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με ενεργό το παρακρατικό κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων.

Έκτοτε, έχουν συντελεστεί εξαιρετικά σοβαρές αποκαλύψεις και εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών και το παράνομο κέντρο παρακολουθήσεων με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα και στην οποία εσείς, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ο κ. Γιάννης Λαβράνος και ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος αρνηθήκατε να καταθέσετε, σας κάλεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε να αποχαρακτηρίσετε όλα τα απόρρητα έγγραφα και να σταματήσετε την οχύρωσή σας πίσω από την διαρκή επίκληση του «απορρήτου», προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το σκάνδαλο και για το κακόβουλο λογισμικό Predator. Η εισηγήτρια της PEGA μάλιστα, ευρωβουλευτής της ομάδας των φιλελευθέρων Σοφι Ιντ Βελτ, ταυτίστηκε με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δηλώνοντας ότι οι απαντήσεις για τις υποκλοπές και το Predator πρέπει να δοθούν πριν τις ερχόμενες εκλογές.

Δύο μέρες μετά, την Κυριακή 6/11, η εφημερίδα Documento αποκάλυψε λίστα με 33 ονόματα πολιτικών προσώπων τόσο της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της κυβέρνησής σας, τα οποία μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, φέρονται να είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση με το παράνομο λογισμικό Predator.

Με δεδομένο ότι σε μία ευνομούμενη Δημοκρατική Πολιτεία είναι αδιανόητο πολιτικοί αντίπαλοι αλλά ακόμα και στενοί σας συνεργάτες, υπουργοί και πρώην Πρωθυπουργοί, να τελούν υπό παρακολούθηση από κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει έρθει στη χώρα με τη μεσολάβηση συνεργατών σας που τελούσαν υπό τον άμεσο έλεγχό σας μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με δεδομένο ότι με δική σας εντολή τα κρίσιμα πρόσωπα που σε πλειάδα εμπεριστατωμένων ρεπορτάζ αλλά και όπως προέκυψε από τα πορίσματα όλης της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Επιτροπή, αναδεικνύονται ως οι ‘κρίσιμοι κρίκοι’ για τη μεταφορά και λειτουργία του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας, δεν εκλήθησαν καν στην Εξεταστική επιτροπή και δεν κατέθεσαν ούτε στην PEGA, αφού θελήσατε να τους προστατεύσετε και να προστατευτείτε.

Με δεδομένο ότι με δική σας ευθύνη η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μείζονα θεσμική και ενδεχομένως πολιτειακή κρίση και εσείς εντούτοις συνεχίζετε να αρνείστε να άρετε το απόρρητο και να υιοθετήσετε ακόμη και τους ελάχιστους όρους που έθεσα, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η ομαλότητα.

Με δεδομένο, τέλος, ότι είστε Πρωθυπουργός κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και ως τέτοιος ελέγχεστε από το κοινοβούλιο και έχετε πολιτική και θεσμική υποχρέωση να λογοδοτείτε στη Βουλή των Ελλήνων.

Κρίνω σκόπιμο να επιμείνω εκ νέου στη πρόσκλησή μου να έρθετε στη Βουλή να δώσετε εξηγήσεις.

Μπορείτε να δεσμευθείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι το σύνολο ή μέρος των προσώπων, που με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento φέρονται ως στόχοι παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator, δεν ήταν παράλληλα και στόχοι παρακολούθησης της υπο τη δική σας πολιτική εποπτεία ΕΥΠ, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τον κ. Θανάση Κουκάκη;

Σκοπεύετε να δώσετε τη θεσμική δυνατότητα στα πρόσωπα της εν λόγω λίστας να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ προκειμένου να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ με τη «νόμιμη» διαδικασία της επισύνδεσης κατόπιν εισαγγελικής διάταξης;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης