Τις διαφωνίες τους γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα επιχειρήσουν να λύσουν σήμερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι συναντώνται στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 14.30, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση θα απασχολήσουν και οικονομικά θέματα, εν όψει και της έλευσης της τρόικας στις 4 Ιουνίου.

Η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, έπειτα από περίπου έναν μήνα – λόγω του Πάσχα και των ταξιδιών στο εξωτερικό των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου – θεωρείται κρίσιμη, διότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά θέματα για τα οποία πληθαίνουν οι αντιπαραθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, το οποίο «πρέπει να είναι ένα κατά κυριολεξία εθνικό πρόγραμμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θέλω να σκεφθώ τι θα συνέβαινε αν η χώρα χρεοκοπούσε ή αν η χώρα έφευγε από το ευρώ» τόνισε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας κατά τη συνάντηση που είχε στη Χαλκίδα με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι «η χώρα θα κάνει τη μεγάλη στροφή, θα πάει καλύτερα». Κι αυτό, όπως ανέφερε, γιατί «η Ευρώπη είναι αναγκασμένη, από ένα σημείο και μετά, να αντιδράσει πολιτικά», καθώς «βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλη απειλή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με δημοσιονομικά ή χρηματοοικονομικά εργαλεία, αλλά χρειάζονται και άλλου τύπου αλλαγές».

Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι σήμερα χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις, πραγματική εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή, καθώς ούτε και οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι αρκετές για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα.

«Το παλαιό σχήμα των αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει οριστικά ξεπεραστεί» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα είναι μια μακρά πραγματικότητα στην Ελλάδα».

Ο Φώτης Κουβέλης με δηλώσεις του από τον Βόλο επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως «το νομοθέτημα που ετοιμάζεται δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, όπως εσφαλμένα υποστηρίζουν κάποιοι. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να προωθηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαβούλευσης, η οποία πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως σε επίπεδο Βουλής».

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη συνοχή και την ενότητα της κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αλλά θα επισημάνει κατά τη σημερινή συνεδρίαση ότι και η ΝΔ έχει ιδεολογικούς προβληματισμούς και δεν μπορεί εύκολα να υποχωρήσει.

Εκτός από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επί τάπητος θα βρεθούν και οι αποκρατικοποιήσεις, ο τελικός κατάλογος με τους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, η οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου, οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλα ζητήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης