«Εποικοδομητική» η συνάντηση Κοτζιά - Άιντε για το Κυπριακό

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016, 00:55
«Εποικοδομητική» η συνάντηση Κοτζιά - Άιντε για το Κυπριακό
Εποικοδομητική και ουσιώδη χαρακτήρισε τη συνάντησή που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Ο κ. Άιντε, εξερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Κυπριακό σε αρκετά θέματα, αναφέροντας όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και ορισμένα από αυτά έχουν διεθνείς διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, και το πώς μπορούν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να ζήσουν μαζί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ασφάλεια του ενός να μη δημιουργεί την ανασφάλεια της άλλης πλευράς.

Διαπιστώνω, επισήμανε, ότι υπάρχει πραγματική βούληση για εξεύρεση λειτουργικής λύσης και από τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και ιδέες εκτός πλαισίου ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό διζωνικό και δικοινοτικό κράτος σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και πρακτικές για την ευημερία και την πρόοδο όλων στην Κύπρο.

«Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει στην Κύπρο μια ειρηνευτική δύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα. Και έχουμε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραμένει διαιρεμένη. Αυτό είναι μια ανωμαλία που θα θέλαμε να ξεπεραστεί», προσέθεσε.

Ο κ. Άιντε εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς -όπως είπε- φιλοδοξία είναι το κοινοτικό κεκτημένο και για τις δύο πλευρές να ευθυγραμμίζεται πλήρως με όλες τις ευρωπαϊκές αρχές.

Και οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, σημείωσε, καταλαβαίνουν ότι αυτή είναι η πραγματική στιγμή για να βρεθεί λύση, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν τους τελευταίους μήνες χωρίς σοβαρές κρίσεις, ενώ έχουν αυξηθεί οι συναντήσεις των δύο ηγετών και υπάρχει μία αυξημένη επίσης κατανόηση και από τις δύο πλευρές.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Άιντε είπε ότι υπάρχει μία σοβαρή και δημιουργική αναζήτηση και ιδέες για το θέμα των εγγυήσεων, προσθέτοντας ότι σύντομα θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι για μία λύση που θα διασφαλίζει και τις δύο κοινότητες, ώστε να μην επηρεάζει η ασφάλεια του ενός την ασφάλεια του άλλου.

Η λύση, όπως είπε, ανήκει στους δύο ηγέτες που είναι αισιόδοξοι, και η αποστολή του ιδίου είναι να λύσει το Κυπριακό.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016, 00:55