Επιμένουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών

Επιμένουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών
Τη σθεναρή τους υποστήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασαν οι ΗΠΑ, διά στόματος αξιωματούχου του State Department.

Τη σθεναρή τους υποστήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασαν οι ΗΠΑ, διά στόματος αξιωματούχου του State DepartmentΤο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ευχαρίστησε τον ίδιο για τη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του State Department ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό, τονίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» για την επίλυση του ονοματολογικού.

«Παρακολουθούμε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και τον ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη αφοσίωση που έδειξε στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και για τη συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη ‘Μακεδονία’ να πάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς το κοινοβούλιο της ‘Μακεδονίας΄ συνεχίζει τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτήν την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως ένα πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών» ανέφερε χαρακτηριστικά.Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Ζάεφ

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ, μετέδωσε η «Αυγή».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φέρεται να εξέφρασε τον θαυμασμό του στον Έλληνα ομόλογό του για το κουράγιο και την επιμονή του. Παράλληλα, υπογράμμισε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού σε αυτήν τη διαδρομή, κατά την οποία κάθε βήμα ήταν πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ζόραν Ζάεφ υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι η ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις, καθώς κοινός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα με ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο λαούς, οι οποίοι παρά τις διαφορές τους μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, 08:14