«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταργηθεί ο εποπτικός ρόλος της τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Βερολίνο προς τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση και οι έλεγχοι των εκπροσώπων των δανειστών πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «νόμιμες» και «δεσμευτικές» συμφωνίες.

«Απαραίτητη» η τρόικα για το Βερολίνο, το οποίο επιμένει στην ανάγκη στενή επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας​

Οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σ’ έναν διπλωματικό μαραθώνιο για τη δημιουργία των κατάλληλων συμμαχιών εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 12 Φεβρουαρίου, όπου και αναμένεται να έχουν το πρώτο τετ α τετ η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται διατεθειμένος να καταργήσει την τρόικα, έχοντας παράλληλα στο συρτάρι έτοιμο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση της Γερμανίας, η οποία εμμένει στην ανάγκη στενής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Το Παρίσι δεν δείχνει αρνητικό σε μια τέτοια εξέλιξη, επιδιώκοντας να βάλει -μέσω της Ελλάδας- στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης και τη μείωση της λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτημα παραμένει η στάση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως «λεφτά, χωρίς πρόγραμμα, δεν υπάρχουν».

«Η Τρόικα είναι απαραίτητη»

«Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, υπάρχει χρόνος για ανταλλαγή απόψεων και για να ενημερωθεί κάθε πλευρά για τις απόψεις της άλλης» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

​Δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα και Βαρουφάκη – Σόιμπλε, ανέφερε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης

«Περιμένουμε τα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλειφθεί ο ρόλος της Τρόικας ως παρατηρητή του ελληνικού προγράμματος».
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, λέγοντας, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμένη διμερής επαφή.

Σε σχέση με ενδεχόμενο ραντεβού των δύο υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι βλέπει συνάντηση τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης