Επίσημη επίσκεψη του αρχηγού Άμυνας της Ρουμανίας στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, 18:25
Επίσημη επίσκεψη του αρχηγού Άμυνας της Ρουμανίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα βρέθηκε, σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου, ο αρχηγός Άμυνας της Ρουμανίας Στρατηγός Ντάνιελ Πετρέσκου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Όπως ανακοινώθηκε, ο αρχηγός Άμυνας της Ρουμανίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ακολούθως επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Παπάγου» όπου τον υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.  

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο αρχηγοί αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και τις συνέπειες του ρωσικού αναθεωρητισμού στο περιβάλλον και στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του Ευρω-Ατλαντικού χώρου.  

Τόνισαν, προστίθεται στην ανακοίνωση, την ανάγκη προαγωγής της συνεργασίας για την διατήρηση της συνοχής της Συμμαχίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων ασφαλείας και επεσήμαναν την κοινή προσπάθεια των Ενόπλων δυνάμεων Ελλάδος και Ρουμανίας στον ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.  

Αναφέρθηκαν, επίσης, στις προοπτικές εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Ρουμανίας με την συμμετοχή τους σε κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης και διαλειτουργικότητάς τους καθώς και με την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε ευρωπαϊκά και διμερή εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται από σχολές και κέντρα εκπαίδευσης των δύο χωρών.  

Σχετικά με την Ουκρανία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι η υποστήριξη της Ελλάδας ήταν άμεση και έμπρακτη με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού, παρότι καλούμαστε σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσουμε την προκλητική και αναθεωρητική στάση της Τουρκίας, τονίζοντας τόσο τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή όσο και την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ανάδειξή του σε εθνικό, διμερές, πολυμερές, ευρωπαϊκό και διασυμμαχικό πλαίσιο.  

Εξήρε, δε, την συνεισφορά της Ρουμανίας προς την χώρα μας κατά την διάρκεια των πυρκαγιών του Αυγούστου 2021, που κατέδειξε τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, 18:27