Στα Πριγκηπόνησα βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και επισκέφθηκε το ορφανοτροφείο και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά, συνοδευόμενος από πενταμελή αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συναντήθηκαν στη «Λέσχη της Ανατολής», την ιστορική κοινωνική λέσχη της Πριγκήπου όπου βιώθηκε μεγάλο μέρος της κοινωνικής ιστορίας της ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας, αλλά και άλλων χριστιανικών ή μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η Τουρκία καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσπάθειά της να στερήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνορθόδοξη μειονότητα το μεγάλο κληροδότημα του κτιρίου που στέγασε στην Πρίγκηπο το ορφανοτροφείο.

Μετα την επίσκεψη ο κ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του επεσήμανε την προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας: «Είμαστε κατά του θρησκευτικού ή του εθνικού φανατισμού, στην Τουρκία κρατάμε τις ίδιες αποστάσεις απ΄ όποιο θρήσκευμα ή δόγμα ανήκει κάποιος. Υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα στην προσπάθεια αυτή, αλλά θα αγωνιστούμε μαζί για να ξεπεράσουμε. Τα δημοκρατικά ανοίγματα θα αλλάξουν τη χώρα μας, θα παλέψουμε χέρι-χέρι, πλάτη-πλάτη για την αλλαγή αυτή».

Από την πλευρά του, ως «ιστορική» χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά και το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν μια μεγάλη μέρα για την ομογένεια και για τα ιδρύματά μας», είπε ο κ. Βαρθολομαίος εκφράζοντας την ικανοποίησή του, επειδή ο κ Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεται τα σημαντικά αυτά ιδρύματα που έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι τα «δημοκρατικά ανοίγματα» έχουν φέρει την Τουρκία στο χείλος του εθνικού διαμελισμού.

Τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στην επίσκεψή του στο ορφανοτροφείο της Πριγκήπου συνόδευσαν πέντε σημαντικά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου: ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αριντς, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαϊς, ο Φαρούκ Τσελίκ, ο Ερτεγρούλ Γκιουνάϊ και η Νιμέτ Τσουμκουκσού.

Α. Λοβέρδος: μία στο καρφί μία στο πέταλο

Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στο Πριγκηπονήσι αποτελεί «ευπρόσδεκτη κίνηση», αλλά σε συσχετισμό με τις υπόλοιπες τουρκικές κινήσεις μεγάλης έντασης σε Ελλάδα και Κύπρο, έχει χαρακτηριστικά «τακτικού χειρισμού» για την εκμετάλλευση του θέματος που αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων, αναφέρει ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Α. Λοβέρδος, απαντώντας την Κυριακή σε δημοσιογραφική ερώτηση.

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, λοιπόν, η τουρκική κυβέρνηση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παρατηρεί αμήχανη, ανήμπορη και αδέξια», προσέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης