Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Τον υπουργό υποδέχθηκε στο γραφείο του ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας, ο οποίος είχε μακρά συνεργασία μαζί του για τα θέματα που απασχολούν το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μετείχε σε σύσκεψη με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του δικαστηρίου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς τους και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικαστήριο.

Επισημάνθηκε ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι η αποσπασματική νομοθέτηση και η πολυνομία σε συνδυασμό με την τακτική της δημόσιας διοίκησης να ασκεί ένδικα μέσα ακόμη και σε υποθέσεις στις οποίες υπάρχει πάγια νομολογία οδηγούν σε υπέρμετρη επιβάρυνση του Δικαστηρίου. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η διοίκηση αρνείται να συμμορφωθεί σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, γεγονός που οδηγεί σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης, στάδιο της οποίας αποτελεί και η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.

Επιπλέον, αναδείχθηκε το τεράστιο έργο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη στο δικαστήριο, καθώς με την αξιοποίηση των νέων νομοθετικών εργαλείων της ταχείας και της πρότυπης δίκης έχει περιορισθεί εντυπωσιακά -ακόμη και στα πλέον επιβαρυμένα τμήματα του δικαστηρίου- ο χρόνος αναμονής για τον προσδιορισμό των δικαστικών υποθέσεων και κατά συνέπεια έχει μειωθεί κατά πολύ ο όγκος των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερη θέση που επιφυλάσσει το Σύνταγμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο ανατίθεται όχι μόνον η άσκηση δικαστικών καθηκόντων, όπως στα λοιπά ανώτατα δικαστήρια της χώρας, αλλά και η άσκηση του δικαστικού προληπτικού ελέγχου των συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας και των δαπανών του κράτους, καθώς και του δικαστικού κατασταλτικού ελέγχου λογαριασμών.

Μετά τη σύσκεψη με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του δικαστηρίου, ο υπουργός είχε συνάντηση με τα μέλη του προεδρείου της ένωσης των δικαστικών λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη σύνταξης νέας δικονομίας για το δικαστήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης