Επίσκεψη της Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας στο ΥΠΕΘΑ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, 19:38
Επίσκεψη της Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας στο ΥΠΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, υποδέχθηκε σε επίσημη τελετή στο Στρατόπεδο Παπάγου την Γερμανίδα ομόλογό του, Ursula von der Leyen, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Πριν από την άφιξη της στο Πεντάγωνο, η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών αναλύθηκε το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας. Επίσης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που άπτονται της περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, σε διμερές και ευρωατλαντικό επίπεδο.  

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την τοποθέτησή του:

Επισήμανε τη συμβολή των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη συμμαχική δραστηριότητα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας τη σκοπιμότητα συνέχισης της εν λόγω νατοϊκής επιχείρησης.

·Αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών και στην προοπτική που αυτή διανοίγει στην ενίσχυση της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής και στη σταδιακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωατλαντικό πλαίσιο.

Τόνισε την παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, η οποία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδική μνεία έγινε στην προωθούμενη διαδικασία ενεργοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας, στο πλαίσιο πρόληψης της έντασης. 

·Υπογράμμισε τη συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην προώθηση και υλοποίηση ευρέος πλέγματος στρατιωτικών συνεργασιών με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής με σκοπό τη δημιουργία συναντίληψης, όσον αφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας .

Σημείωσε την απαίτηση υλοποίησης ευρωπαικών αμυντικών πρωτοβουλιών όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation-PESCO) της ΕΕ, διαδικασία η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα.

Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Δρ Ursula von der Leyen, σήμερα στην Αθήνα.

 Με την συνάδελφό μου Υπουργό μοιραζόμαστε αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και φιλίας.

 Χαίρομαι που αυτή η επίσκεψη λαμβάνει χώρα σε τόσο κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, κατά την οποία η αμυντική μας συνεργασία συνεισφέρει εποικοδομητικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Οι χώρες μας έχουν στενούς δεσμούς σε διμερές επίπεδο, αλλά και ως μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μέχρι τώρα, έχουμε αναπτύξει άριστη αμυντική συνεργασία βασισμένη στη φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό.

 Αυτή η επίσκεψη, λοιπόν, είναι εξαιρετική ευκαιρία για να ανταλλάξουμε απόψεις, σκέψεις και προβληματισμούς και για να συντονίσουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες ως πάροχοι σταθερότητας.

Συμφωνήσαμε ότι το γεωπολιτικό μας περιβάλλον έχει μεγάλη στρατηγική σημασία και κυριαρχείται από ευρύ φάσμα προκλήσεων και κινδύνων. Τόνισα ότι, σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα, εφαρμόζοντας Αμυντική Διπλωματία, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση συνεργειών και δρα ως δίαυλος μεταξύ χωρών στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Κόλπο.

Επισήμανα ότι έχουμε ένα δύσκολο γείτονα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ελαχιστοποιήσει τις εντάσεις. Η συνάντησή μου με τον Υπουργό Ακάρ, μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Άγκυρα, είναι απόδειξη της βούλησής μας να αποκλιμακώσουμε την τεταμένη ατμόσφαιρα και να αναδιατυπώσουμε μία θετική ημερήσια διάταξη, για να χτίσουμε μία σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Τόνισα επίσης ότι η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε υποστηρικτής της ένταξης των Χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρω-Ατλαντικούς οργανισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά παράδειγμα επίλυσης μίας μακροχρόνιας διαμάχης στην περιοχή, με ειρηνικά μέσα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Συμφωνίας, η Ελλάδα θα υποστηρίξει το μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διαδικασία της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό ζήτημα που απασχολεί και τις δύο χώρες μας, θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως την Δρα Ursula von der Leyen για τη συνεισφορά της στην αντιμετώπιση αυτού του μείζονος ζητήματος. Η Γερμανία έχει αναλάβει την ευθύνη να παρέχει όχι μόνο τα υλικά μέσα, αλλά και την τακτική διοίκηση. Θεωρούμε ύψιστης σημασίας την παρουσία πλοίων των συμμάχων μας στο Αιγαίο. Χάρη σε αυτή, μειώθηκαν οι ροές μεταναστών και προσφύγων από τις τουρκικές ακτές.

Τέλος, συζητήσαμε για τη συμμετοχή μας σε αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), καθώς είναι σημαντικό βήμα για τη στενότερη συνεργασία στην ασφάλεια και την άμυνα σε όλη την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Είμαι βέβαιος ότι η αλληλεπίδραση και η συνεργασία μας μέσω των προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας θα είναι επωφελής για τις χώρες μας και την ΕΕ.

Επιτρέψτε μου να κλείσω λέγοντας: Ursula, ευχαριστώ που είστε τόσο ένθερμη υποστηρίκτρια της προώθησης των διμερών μας αμυντικών σχέσεων. Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα, καλώς ορίσατε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σας καλωσορίζουμε ως φίλη, εταίρο και σύμμαχο.

Σας ευχαριστώ».

Η Δήλωση της Γερμανίδας Υπουργού  Άμυνας Ursula von der Leyen:

«Ευχαριστώ πολύ που είστε τόσο εξαιρετικός οικοδεσπότης. Χαίρομαι που ξαναβρίσκομαι στην Ελλάδα και που ακούω το θερμό σας καλωσόρισμα. Πράγματι, το να επιστρέφω στην Ελλάδα είναι σαν να επιστρέφω στο λίκνο της δημοκρατίας και αυτό αισθάνθηκα σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό που βαδίζω εδώ, οπότε χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Πρώτον, θα ήθελα να σχολιάσω τι σημαίνει η συμφωνία των Πρεσπών. Όταν έλεγα ότι η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας μας, αυτή η συμφωνία είναι πραγματικά ευρωπαϊκή συμφωνία βασισμένη στις αξίες που έχουμε στην Ευρώπη γιατί μπορέσατε να μετατρέψετε ένα πρόβλημα σε ευκαιρία.

Ευχαριστώ πολύ για αυτήν την τεράστια προσπάθεια και σας συγχαίρω, αν μπορώ να το πω, για την πολιτική αποκλιμάκωσης. Αυτό είναι εμφανές στα λόγια που είπατε και εσείς. Είχαμε πολύ καλές διμερείς συνομιλίες για όλα τα διαφορετικά θέματα, έχουμε κοινά διμερή προγράμματα, ευρωπαϊκά θέματα, θέματα ΝΑΤΟ ή θέματα που αφορούν την περιοχή. Οι ΕΔ μας στέκονται πλάι-πλάι στη UNIFIL στο Λίβανο. Το ίδιο ισχύει και με την KFOR στο Κόσοβο. Έχουμε αποστολές στις οποίες μοιραζόμαστε εμπειρίες για την περιοχή. Είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες για την πολύτιμη και αξιόπιστη συνεργασία όσον αφορά τις δραστηριότητες στο Αιγαίο.

Πιστεύω ότι όχι μόνο βελτιώνει την διαλειτουργικότητα μεταξύ των ναυτικών μας δυνάμεων, αλλά, επίσης, όλο τον καιρό που συνεργαζόμαστε στο Αιγαίο, έχει ενισχύσει τη φιλία μεταξύ των στελεχών μας, δημιούργησε διαφάνεια σε δύσκολη περιοχή με δύσκολο θέμα και ενισχύει τη νόμιμη μετανάστευση εις βάρος της παράνομης μετανάστευσης. Καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση και στέλνει το σωστό μήνυμα ότι η νόμιμη μετανάστευση είναι τρόπος να βρει κανείς ασφαλή εστία, αλλά και ότι θα καταπολεμήσουμε συστηματικά την παράνομη μετανάστευση και επομένως σας ευχαριστώ για την συνεργασία στο Αιγαίο. Μιλήσαμε για την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση.

Γνωρίζετε ότι έχουμε περισσότερα από 30 προγράμματα στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία PESCO και συμμετέχουμε σε πολλά προγράμματα μαζί. Θα ήθελα να τονίσω το Πρόγραμμα στρατιωτικής κινητικότητας το οποίο είναι σημαντικό όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ και δείχνει ότι είμαστε στενοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αλλά και μέλη και φίλοι στην ΕΕ και το δεύτερο πρόγραμμα είναι το δίκτυο κόμβων Διοικητικής Μέριμνας όπου η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο και υπάρχουν εμπειρίες για να μοιραστούμε.

Συνολικά, είμαι πολύ ευγνώμων που αποφασίσαμε να σχηματίσουμε μία υψηλόβαθμη ομάδα μεταξύ των χωρών για να διευθετήσουμε ό,τι θέματα έχουμε και να ενισχύσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μαζί είτε είναι σε κοινές εμπειρίες σε διμερή συνεργασία, μιλάω για τις αποστολές, ή αν με ρωτάτε π.χ. για το γερμανο-ολλανδικό Α΄ Σώμα και τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει, θα θέλαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας, αλλά και την απογραφή των προμηθειών μεταξύ των χωρών μας, να τη βελτιώσουμε κα να τη θέσουμε σε νέα θεμέλια. Το ίδιο ισχύει και για τις υπάρχουσες δραστηριότητές μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σας ευχαριστώ που είστε τόσο καλός οικοδεσπότης. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Σας ευχαριστώ».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019, 19:39