Με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος επισκέπτεται τον ακριτικό νομό, προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρωί, ο κ. Αραχωβίτης συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, όπου συζητήθηκαν θέματα του χώρου ευθύνης του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε πως από τους εργαζομένους στον ΕΛΓΑ «θα πάρουμε μία συνολική ενημέρωση από πρώτο χέρι για το τι ζημιές έχουν συμβεί στο βαμβάκι κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλες καλλιέργειες του νομού, ιδιαίτερα το 2018 που ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά να δούμε και πώς εξελίσσεται το 2019». Αναφορικά με τις ενέργειες του υπουργείου, κατά το προηγούμενο έτος, υπογράμμισε πως «ενεργοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας και όχι προεκλογικά, όπως συνέβαινε παλαιότερα…».

«Για το 2018 όπως είχαμε υποσχεθεί και όπως είχαμε συζητήσει και συναποφασίσει, με τους βουλευτές του νομού, με τους τοπικούς παράγοντες, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, δόθηκε η συνδεδεμένη, κατεβάζοντας 92% το πλαφόν, έτσι ώστε η συντριπτικά μεγαλύτερη πλειοψηφία που είχε παράδοση, να πάρει τη συνδεδεμένη. Τώρα εξετάζουμε τη δυνατότητα λόγω του πράσινου σκουληκιούνα ενεργοποιήσουμε και το πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), των παλιών ΠΣΕΑ. Ήταν μια δύσκολη χρονιά και ακριβώς γι’ αυτό ενεργοποιήσαμε όλα τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας και όχι προεκλογικά, όπως συνέβαινε παλαιότερα και ελπίζουμε να μη ξανασυμβεί σύντομα και θα παλέψουμε για αυτό, και ένα απ’ αυτά ήταν η έκτακτη οικονομική ενίσχυση γνωστή ως De minimis. Αυτή δόθηκε στους καπνοπαραγωγούς του Νομού Έβρου, δόθηκε σ’ όλους τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης το μεγαλύτερο ποσοστό που είχαμε τη δυνατότητα κι έφτανε τα 100 ευρώ το στρέμμα, ενισχύθηκε η κτηνοτροφία με το ίδιο πρόγραμμα, ενώ, όπως είπαμε, κατέβηκε και το πλαφόν στο μπαμπάκι, προκειμένου να πάρουν όλοι τη συνδεδεμένη».

Παράλληλα, δήλωσε πως «ο ΕΛΓΑ κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και δυστυχώς το ΄18 είχε πολλή δουλειά…», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η εφετινή χρονιά θα εξελιχθεί καλύτερα από την προηγούμενη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα παραγωγικό τον νομό «γιατί έχει όλες τις δυνατότητες. Έχει νερά, έχει γόνιμα εδάφη, έχει προσχώσεις που δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχουν πολλές εναλλακτικές καλλιέργειες και κυρίως είναι σ’ ένα γεωγραφικό σημείο τέτοιο που του επιτρέπει οι μεταφορές του να τροφοδοτούν ανατολική και δυτική Ευρώπη, εξίσου καλά. Αυτές τις αναπτυξιακές προοπτικές που είχε ο νομός και δεν εκμεταλλεύτηκαν μέχρι τώρα, δυστυχώς, προς όφελος των παραγωγών, αλλά γινόταν μία απλή διαχείριση επιδοτήσεων, εμείς σκοπεύουμε να τις αναπτύξουμε, να βασίσουμε τους παραγωγούς στο εισόδημα που παράγεται από το χωράφι τους και όχι στις επιδοτήσεις».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μεταβεί σε βιομηχανική μονάδα του Αγροδιατροφικού Τομέα στο χωριό Μεταξάδες Διδυμότειχου. Θα πραγματοποιήσει ομιλία σε εκδήλωση με θέμα «Οργάνωση του Αγροτικού Χώρου και νέα κοινή Αγροτική Πολιτική», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μετά το πέρας της οποίας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με συνάντηση και σύσκεψη με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς στον Δήμο Σουφλίου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης