Επιστολή στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, έστειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, στην οποία υπογραμμίζει την ελλιπή προετοιμασία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 2012.

Στην επιστολή του, ο κ. Ψωμιάδης σημειώνει ότι το 2012 είναι για τη Θεσσαλονίκη «μια μεγάλη αφορμή για να κάνει κάποια βήματα μπροστά όσον αφορά στις υποδομές της, αλλά και να προβληθεί διεθνώς ως μία από τις πλέον ιστορικές πόλεις της Ευρώπης» και ζητεί από τον πρωθυπουργό να ενεργήσει τα δέοντα, «ώστε να γίνει προγραμματισμός εκδηλώσεων διεθνούς χαρακτήρα που θα προβάλλουν την κοσμοπολίτικη πορεία της Θεσσαλονίκης στον χρόνο, τον πολιτισμό και την ιστορική της διαδρομή, την ελληνικότητά της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Λιγότερο από ένας χρόνος απομένει μέχρι την υποδοχή του 2012 και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ένταξή της στον εθνικό κορμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς, καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, πέραν μιας αρχικής εξαγγελίας προ πολλών μηνών από την τότε υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Τζάκρη και ενώ ήδη θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εκδηλώσεις υποδοχής του 2012. Ωστόσο, κανένας προγραμματισμός δεν υπάρχει για το 2011 και, εξ’ όσων γνωρίζω, ούτε για την επόμενη χρονιά.

Σημειωτέον ότι για τη Θεσσαλονίκη είναι μια μεγάλη αφορμή για να κάνει κάποια βήματα μπροστά όσον αφορά τις υποδομές της αλλά και να προβληθεί διεθνώς ως μία από τις πλέον ιστορικές πόλεις της Ευρώπης. Επίσης, ο εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να στείλει πολλαπλά μηνύματα εθνικής σημασίας προς πάσα κατεύθυνση. Εμείς ως Νομαρχία εγκαίρως είχαμε υποβάλλει τις προτάσεις μας όπου να ζητήθηκε (στις 19 Ιουνίου 2009 στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Απρίλιο 2010 στην υφυπουργό κ. Τζάκρη).

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να ενεργήσετε τα δέοντα ώστε να γίνει προγραμματισμός εκδηλώσεων διεθνούς χαρακτήρα που θα προβάλλουν την κοσμοπολίτικη πορεία της Θεσσαλονίκης στο χρόνο, τον πολιτισμό και την ιστορική της διαδρομή, την ελληνικότητά της. Μην αφήσετε τη Θεσσαλονίκη να χάσει μία ακόμη ευκαιρία εξωστρέφειας. Η ευθύνη της Πολιτείας απέναντι στη συλλογική μνήμη του ελληνισμού είναι τεράστια.

Με τιμή,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης
»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης