Επιστολή Τσίπρα προς Γιούνκερ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017, 08:06
Επιστολή Τσίπρα προς Γιούνκερ
Επιστολή - έκκληση προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των εργασιακών. Η επιστολή απευθύνεται, επίσης, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι.

Επιστολή - έκκληση προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέστειλε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα των εργασιακώνΣτην επιστολή ο πρωθυπουργός ζητεί ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή για όλα τα κράτη-μέλη εκτός της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του που κοινοποιείται σε όλους τους αρχηγούς των 27, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει:

«Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε στη Ρώμη τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ιδρυτικών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα 60 αυτά χρόνια αποτύπωσε θεσμικά τις κατακτήσεις των λαών της. Κατακτήσεις με στόχο την πρόοδο, την ευημερία, την ειρήνη. Κατακτήσεις με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία στην κοινωνική προστασία».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές τις κατακτήσεις απειλούνται παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση. Εναπόκειται, όμως, στη δημοκρατική επιλογή των λαών της Ευρώπης και στη βούληση των κυβερνήσεων που εκλέγουν να τις υπερασπιστούν και να τις διευρύνουν».

«Σε όλες τις περιπτώσεις;» ερωτά ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει: «Δυστυχώς, όχι σε όλες. Στη χώρα μου το δικαίωμα αυτό περιορίζεται».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: «Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μια σειρά επιτεύγματα του κοινού μας Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ αυτών την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις ''βέλτιστες πρακτικές'' σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και από τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και να άρει το καθεστώς εξαίρεσης σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις» υπογραμμίζει.

«Σεβόμαστε απολύτως τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας» αναφέρει και επισημαίνει ότι «άλλωστε, έχουμε τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις κατά γράμμα».

Για να σημειώσει: «Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «η απαίτηση αυτή άλλωστε καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας σε μια καθοριστική στιγμή». Επισημαίνει ότι «είναι προφανές ότι η ευθύνη καθορισμού του πλαισίου και των θεσμικών ορίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανήκει σε τρίτους μη ευρωπαϊκούς υπερεθνικούς οργανισμούς, αλλά αποκλειστικά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα διακυβερνητικά όργανα της Ε.Ε.».

«Εν όψει λοιπόν της Συνόδου της Ρώμης, υπογραμμίζω ότι η Ελλάδα επιθυμεί να γιορτάσει μαζί με τους εταίρους της την επέτειο των 60 χρόνων της Ε.Ε. και ειδικότερα τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις των λαών μας. Για τον λόγο αυτόν πρόθεσή μας είναι να υποστηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις. Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα» τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και καταλήγει: «Ζητώ, λοιπόν, την υποστήριξή σας, ώστε να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επιστολή

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017, 08:24