Ιδιαίτερα σημαντική κρίνει η Λευκωσία τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθυμίζει ότι η Ομάδα συστάθηκε προ τριετίας με πρωτοβουλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη και σημειώνει πως «η Σύνοδος των Αθηνών είναι η πρώτη σύνοδος της Ομάδας που πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, η «Σύνοδος του Νότου» κρίνεται επιβεβλημένη, εν όψει της άτυπης συνάντησης κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα στις 16 του μήνα, με επίκεντρο συζήτησης το μέλλον της Ευρώπης μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

«Στόχος της συνόδου είναι η θετική, εποικοδομητική και συμπληρωματική συνεισφορά της Ομάδας στον διάλογο αυτόν» τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στο τραπέζι των συνομιλιών, όπως αναφέρει, θα τεθεί παράλληλα και «η απώλεια του κοινωνικού προσήμου της Ε.Ε., που έχει σαν συνέπεια, ανάμεσα σε άλλα, τη σταδιακή απομάκρυνσή της από τους πολίτες της και τη διεύρυνση του δημοκρατικού ελλείμματος που παρατηρείται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λεκάνη της Μεσογείου, προσθέτει ο κ. Χριστοδουλίδης, αντιμετωπίζει σωρεία ειδικών προβλημάτων, τόσο στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης όσο και στον τομέα της ασφάλειας, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Επομένως, όπως σημειώνει, στη σύνοδο των Αθηνών, οι επτά ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τρόπους επίλυσης των κοινών αυτών προκλήσεων.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ένα άλλο φλέγον ζήτημα που θα απασχολήσει τη συνάντηση των Αθηνών θα είναι και το μεταναστευτικό, «όπου θα υποδειχθεί για ακόμα μια φορά η ανάγκη πλήρους σεβασμού και εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης». Το θέμα αυτό, επισημαίνει, «αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη σήμερα, αφού το μεγαλύτερο βάρος του το έχουν επωμισθεί οι χώρες της Μεσογείου».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας για περιφερειακές συνεργασίες στην περιοχή, καθώς επίσης στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης φθάνει απόψε στην Αθήνα και θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα του παραθέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αύριο, στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης