Επιχορήγηση έως 100 εκατ. στους δήμους για οφειλές τους από δικαστικές αποφάσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 05:00
Επιχορήγηση έως 100 εκατ. στους δήμους για οφειλές τους από δικαστικές αποφάσεις
Ποσά 64 και 30 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν σε δήμους που έχουν οφειλές λόγω τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων εναντίον τους, με βάση τη ρύθμιση την οποία κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε για τη σχετική τροπολογία την Επιτροπή στην οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου.

Το ποσό των 64 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα επιχορηγηθούν οι δήμοι, για να καλύψουν τις συγκεκριμένες οφειλές, εκταμιεύεται από τον λογαριασμό του προγράμματος ΑΞΙΑ - που προοριζόταν για δήμους με οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν απορροφήθηκαν. Ακόμη, ποσό έως 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα προκύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα προστεθεί για την κάλυψη των ίδιων υποχρεώσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως εφέτος έχουν αποδοθεί 364 εκατ. ευρώ για κάλυψη των ληξιπρόθεσμων αναγκών των δήμων και τόνισε ότι για να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά απαιτούνται τα σχετικά παραστατικά από τους δήμους.

Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα των πόρων των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, όπως και το θέμα των αρμοδιοτήτων. «Δεν ξέρω αν θα πάμε σε μια ολιστική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, υπάρχει όμως η εμπειρία ώστε να καταλήξουμε σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις και στο θέμα των πόρων και στο θέμα των αρμοδιοτήτων. Μέσα στη χρονιά - αφού υπάρξει ευρύς διάλογος- θα μπορέσουμε να κάνουμε τα αναγκαία βήματα που θα μας εισαγάγουν σε μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση» κατέληξε.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη και να ψηφιστεί την ίδια ημέρα αργά το βράδυ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, 05:01