«Έργο πρώτης προτεραιότητας η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020, 09:05
«Έργο πρώτης προτεραιότητας η ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου»

«Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής» επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή συνάντηση για το θέμα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Πρόκειται για «ένα έργο πνοής για όλη την Αττική και τους κατοίκους της» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του που βρίσκεται επίσης ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών.

Η Περιφέρεια, σημείωσε, έχει δεσμευτεί ότι η Α' Φάση του Έργου θα ολοκληρωθεί και θα έχει προκηρυχθεί και η Β' Φάση του, ως το τέλος του 2020, «παρά τις σημαντικές ελλείψεις που μας άφησε η προηγούμενη Διοίκηση τόσο σε επίπεδο μελετών (προμελέτες), όσο και σε επίπεδο επαρκών πόρων».

Ο κ. Πατούλης έκανε αναφορά σε προβληματική διαχείριση του ζητήματος λόγω ανυπαρξίας οποιουδήποτε σχεδιασμού για το διάστημα μετά την ολοκλήρωσή του. «Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη που να αφορά τη μελλοντική αξιοποίηση, βιωσιμότητα και συντήρηση του χώρου, είτε μέσω ενός φορέα λειτουργίας και διαχείρισης, είτε μέσω της πρόσκλησης επενδυτών, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα ότι δεν θα είναι ένα ακόμα "έργο φάντασμα", το οποίο θα αποτελεί βαρίδι για τους φορολογούμενους».

Για τα θέματα αυτά, όπως είπε ο κ. Πατούλης, ενημερώθηκε εκτενώς τόσο ο υπουργός, όσο και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Χαρακτήρισε «πολύ θετική» την πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών «να χρηματοδοτήσει με επιπλέον πόρους του Υπουργείου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, την εμβάθυνση του Ιλισσού κι αναζητούμε με ποιον τρόπο μπορεί η πρόθεση αυτή να γίνει πράξη».

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για εξασφάλιση χρηματοδότησης της επόμενης φάσης, ενώ λόγω σπουδαιότητας περιλαμβάνεται και στον κατάλογο έργων προτεραιότητας της Περιφέρειας Αττικής για χρηματοδότηση, από τον νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Πατούλης, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής διερευνά τον καλύτερο δυνατό τρόπο δημοπράτησης και ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτέλεσμα, προς όφελος των πολιτών της Αττικής.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020, 09:19