Μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα δικαιώματα της Τουρκίας έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την επέτειο της ναυμαχίας της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538.

«Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα” για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: « Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας…. θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα…».

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας…» είπε ο κ. Ακάρ.

Καλίν: «Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν το 2016»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν τον Μάρτιο του 2016 ενώ είπε ότι θα υπάρξουν, παράλληλα δύο ακόμα διαδικασίες, μία σε πολιτικό και μία σε στρατιωτικό επίπεδο. «Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα», ανέφερε ο κ. Καλίν.

Όσον αφορά στις πολιτικές διαβουλεύσεις, θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων, που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα διμερών σχέσεων, σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.

Για τις στρατιωτικές διαβουλεύσεις, ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ακόμα πως πρόκειται για μία σειρά συναντήσεων, που θα περιλαμβάνουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει σε Έλληνες και Τούρκους στρατιωτικούς να συνεργάζονται στο Αιγαίο, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, καθώς και στα σύνορα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών. «Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Στην Αθήνα ο Πομπέο

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα φαίνεται πως είναι ενοχλημένη από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου όπου θα παραμείνει στη χώρα μας μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έρχεται στην Αθήνα λίγες μέρες μετά τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ (24-25 Σεπτεμβρίου) και πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας και Άγκυρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί τόσο την Αθήνα όσο και την Κρήτη και συγκεκριμένα τη βάση της Σούδας.

Η Ναυμαχία της Πρέβεζας

‘Ελαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 1538 στην Πρέβεζα μεταξύ του οθωμανικού στόλου, υπό τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, κατόπιν εντολής του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, και του ενωμένου στόλου του Ιερού Συνασπισμού (Lega Santa) των χριστιανικών χωρών, η οποία συστήθηκε από τον Πάπα Παύλο Γ΄, υπό τον Γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια. Ο ναύαρχος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα θεωρείται εθνικός ήρωας και το μαυσωλείο του βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Λόγω της νίκης των Οθωμανών στη ναυμαχία αυτή, παρά το ότι οι Δυτικοί είχαν ναυτική υπεροπλία, η σημερινή Τουρκία θεωρεί εθνική γιορτή την ημέρα της Ναυμαχίας της Πρέβεζας και η πόλη Πρέβεζα είναι διάσημη στον τουρκικό λαό, επειδή το γεγονός προβάλλεται ευρέως στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης