Ερώτηση Ν. Χουντή προς την Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018, 13:16
Ερώτηση Ν. Χουντή προς την Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πολυσυζητημένο θέμα «εάν μετά το 2019 υφίσταται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς», κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην ελληνική κοινωνία, γιατί χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν στον δρόμο, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια των σπιτιών τους και επειδή το 2019 παύει το πλέγμα προστασίας του Νόμου ''Κατσέλη'' 3869/2010» τονίζει ο κ. Χουντής.

Σημειώνει επίσης τη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «είναι απόλυτη δέσμευση ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό».

Τέλος, στο σκεπτικό της ερώτησής του, ο Νίκος Χουντής επικαλείται τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο οποίος εξέφραζε την ανησυχία του για τους πλειστηριασμούς, τονίζοντας: «Πιστεύουμε βαθύτατα στο ανθρώπινο και αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε σωστές οικογένειες και υγιή πρόσωπα για την κοινωνία μας».

Στα συγκεκριμένα ερωτήματά του, ο Νίκος Χουντής ζητεί από την Κομισιόν να αποφανθεί αν α) «μετά το 2019 υφίσταται, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, θεσμική προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό» και β) αν γνωρίζει την ύπαρξη «άτυπης συμφωνίας κυρίων της Κυβέρνησης με τις ελληνικές θεσμικές τράπεζες, προκειμένου να μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και αν μπορεί να υπάρξει τέτοια συμφωνία, δεδομένου ότι πακέτα δανείων έχουν ήδη πωληθεί».

Ζητεί, επίσης, συγκεκριμένα στοιχεία «για τις πωλήσεις πακέτων δανείων των ελληνικών θεσμικών τραπεζών (επωνυμία αγοραστή, ύψος ή/και είδος δανείων, ονομαστική αξία δανείων, τιμή πώλησης, κ.λπ.)».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ερώτηση απεστάλη στο Γραφείο Εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για την κατάθεσή της. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018, 13:16