Ερώτηση Νότη Μαριά σε Μογκερίνι για τις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018, 01:04
Ερώτηση Νότη Μαριά σε Μογκερίνι για τις τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια
Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωβουλή κατέθεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», ευρωβουλευτής, καθηγητής Νότης Μαριάς με την οποία καταγγέλλει τις νέες τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια.

Με την γραπτή του ερώτηση η οποία απευθύνεται στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι, ο Νότης Μαριάς ζητά:

α) Την λήψη μέτρων από πλευράς ΕΕ, προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να παύσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

β) Την ανάληψη ενεργειών προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακρατήσει από τους πόρους της ΕΕ που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας το αντίστοιχο ποσό που απαιτείται για την επισκευή του σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος που παρανόμως εμβόλισαν οι Τούρκοι στα Ίμια.

Ειδικότερα στην Γραπτή του Ερώτηση ο Νότης Μαριάς επισήμανε:

«Οι προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες και δηλώσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο από την Τουρκία συνεχίζονται. Χτες 13/2/2018, τουρκική ακταιωρός εμβόλισε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων το συγχρηματοδοτηθέν από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και δη ακινητοποιημένο σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας σε αυτό σοβαρότατες υλικές ζημιές με στόχο τη βύθισή του».

Έπειτα ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Μετά το παραλήρημα Κιλιτσντάρογλου για τις 18 Ελληνικές νησίδες στο Αιγαίο, η τουρκική ηγεσία συνέχισε τις αμφισβητήσεις της σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης απειλώντας ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο. Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το καθεστώς ατιμωρησίας που διέπει τις σχέσεις της με την ΕΕ, προσπαθεί να προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, δημιουργώντας σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας ανοιχτά για ακόμα μια φορά τα σύνορα της Ελλάδας και τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

- τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να παύσει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

- σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου η Επιτροπή να παρακρατήσει από τους πόρους της ΕΕ που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας το αντίστοιχο ποσό που απαιτείται για την επισκευή του εν λόγω σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος;».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018, 01:04