Για τις δράσεις που σκοπεύει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως ότου υιοθετηθεί ένα κοινό σύστημα ασύλου, προκειμένου να προχωρήσει η αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, ερωτά ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις προτάσεις της Κοινής Διακήρυξης της Συνόδου των Ηγετών των χωρών του Νότου, στις 10 Ιανουαρίου 2018.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, υπενθυμίζει τη σχετική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για αυτόματη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, με ένα σταθερό, προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού» και τονίζει ότι οι δράσεις για αυτόν τον σκοπό θα αποτελούσαν ένδειξη «αλληλεγγύης στα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής» και παράλληλα θα εξασφάλιζαν καλύτερες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τις μεταρρυθμίσεις επί του Κανονισμού του Δουβλίνου, που περιλαμβάνουν την αυτόματη μετεγκατάσταση, σύμφωνα με προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού, αλλά απαιτείται η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την Επιτροπή «ποια νέα εργαλεία εξετάζει, στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, προκειμένου να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειες ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες».

Τέλος, ζητεί να μάθει «τι προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνδράμει στην αναγνώριση και καταπολέμηση του φαινομένου της δουλείας, εντός και εκτός Ε.Ε.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης