Ερώτηση σχετικά με την ανάπτυξη του κλάδου των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών (fintech) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το Brexit απηύθυνε ο Δημήτρης Παπαδημούλης προς την Κομιισόν.

Στην ερώτηση, που κατατέθηκε με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας (15-16 Σεπτεμβρίου), όπου οι Υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών συζήτησαν το εν λόγω θέμα, ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό της εν λόγω δραστηριότητας εδράζεται στη βρετανική αγορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ρωτά την Επιτροπή αν σκοπεύει να θέσει σε προτεραιότητα, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κλάδου αυτού της οικονομίας στην ΕΕ, «τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τα οποία σημειώνουν μεγάλα ποσοστά νεανικής ανεργίας και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από υψηλή επιστημονική κατάρτιση και brain drain, και με ποιον τρόπο».

Ακολουθεί αναλυτικά η πλήρης ερώτηση:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ το Μάρτιο του 2019, εξετάζει τρόπους ενίσχυσης της δραστηριότητάς της στον κλάδο των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών (fintech), προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Κι αυτό διότι, μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό της εν λόγω δραστηριότητας εδράζεται στη βρετανική αγορά.
Έτσι, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας (15-16 Σεπτεμβρίου) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν την ενωτική στρατηγική γύρω από τις χρηματοοικονομικές τεχνολογίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του think tank Bruegel, το μέγεθος της εν λόγω αγοράς στην ΕΕ ανέρχεται στα 6 δισ. δολάρια, με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα, που ηγείται του κλάδου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια μέτρα-αντίβαρα σκοπεύει να λάβει η Κομισιόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit, καθώς και να διεκδικήσει δυναμικά μερίδιο στην αγορά των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών;
2. Στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κλάδου αυτού της οικονομίας στην ΕΕ, σκοπεύει να θέσει σε προτεραιότητα τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τα οποία σημειώνουν μεγάλα ποσοστά νεανικής ανεργίας και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από υψηλή επιστημονική κατάρτιση και brain drain, και με ποιον τρόπο;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης