Το ζήτημα της μη απόδοσης ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υπόθεση η οποία βρίσκεται σε μία ιδιότυπη εκκρεμότητα, ανακινεί ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, σχετικά με την επερχόμενη επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και της πώλησης μεριδίου των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνοντας ότι οι υποψήφιοι αγοραστές ίσως κληθούν να επιστρέψουν ΦΠΑ 500 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΛΑΕ, το ζήτημα της μη απόδοσης ΦΠΑ είχε παραπεμφθεί στο διαιτητικό δικαστήριο του Λονδίνου (London Court of International Arbitration), το οποίο στις 27/02/2013 είχε δικαιώσει τη γερμανική Hochtief, κύριο μέτοχο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με βάση την ιδιωτική σύμβαση του Ελ. Βενιζέλος με την Hochtief και όχι με βάση την κοινοτική νομοθεσία, όπως οι ίδιοι οι δικαστές επεσήμαιναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Χουντής με παλαιότερες ερωτήσεις του καλούσε την Κομισιόν να πάρει θέση, αφού ο όρος αυτός της σύμβασης είναι αντίθετος με τους κανόνες περί ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, η Κομισιόν, επικαλούμενη ότι δεν έχει επί του παρόντος αντίγραφο της διαιτητικής απόφασης και συνεπώς δεν μπορεί να περιγράψει τα βασικά σημεία της, απαντούσε πως δεν μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με τη συμβατότητα της εν προκειμένω διαιτητικής απόφασης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικότερα με τους κανόνες ΦΠΑ και τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Με τη νέα του ερώτηση, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ επισημαίνει ότι «ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να απαλλαγεί μέσω συμφωνίας ή διαιτησίας από την υποχρέωση τήρησης των εφαρμοστέων ενωσιακών κανόνων, είτε αυτοί καθορίζονται στη Συνθήκη είτε σε συγκεκριμένες οδηγίες, όπως η οδηγία ΦΠΑ» και καλεί την Κομισιόν να υποδείξει αν «υπάρχει άλλο αεροδρόμιο στην ΕΕ που δεν πληρώνει ΦΠΑ για τις ίδιες υπηρεσίες που απαλλάσσεται το Ελ. Βενιζέλος».

Καταλήγοντας ο Νίκος Χουντής ζητεί από την Επιτροπή «να εξετάσει επιτέλους εάν η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία», καθώς και αν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και επομένως και οι υποψήφιοι αγοραστές-παραχωρησιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ίσως κληθούν να επιστρέψουν ΦΠΑ 500 εκατομμυρίων ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης