Τελείως διαφορετικό είναι το κλίμα στην Αθήνα με αυτό που επικρατεί στο Βερολίνο σχετικά με το Eurogroup της Δευτέρας και την τύχη του ελληνικού χρέους. Από την Παρασκευή που μας πέρασε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών φρόντισε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να διακοπεί το ρεύμα αισιοδοξίας που διακατείχε όλες τις πλευρές για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

Δημοσιεύματα και δηλώσεις άρχισαν να κάνουν λόγω για έκτακτο Eurogroup ή ακόμα και για μεγαλύτερη καθυστέρησηΑντιθέτως τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, δημοσιεύματα και δηλώσεις άρχισαν να κάνουν λόγω για έκτακτο Eurogroup ή ακόμα και για μεγαλύτερη καθυστέρηση. Ο μόνος που προσπάθησε να διατηρήσει αισιόδοξους τόνους ήταν μέχρι και το βράδυ της Κυριακής ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, χωρίς να αντιλαμβάνονται οι παρατηρητές από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία. Αργά το βράδυ της Κυριακής, αξιωματούχοι της Κομισιόν, επέμεναν πως οι πιθανότητες για συνολική λύση στο Eurogroup της Δευτέρας είναι 50 – 50.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγουμένως όμως ο Σόιμπλε με δηλώσεις του στην εφημερίδα Build, είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει τα εξής: Το Βερολίνο δεν δέχεται πάγωμα επιτοκίων και σε αυτή τη φάση δεν συζητά απογείωση του χρέους.

Ο κος Σόιμπλε άφησε ένα μικρό παραθυράκι για τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για κάποια πρόταση την οποία θα προσκομίσει στο Eurogroup, χωρίς ωστόσο η πρόταση αυτή να γίνεται στις λεπτομέρειες της γνωστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

24 ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, γινόταν λόγος για την έκδοση μιας γενικόλογης ως προς το χρέος διατύπωσης στα πλαίσια ενός ανακοινωθέντοςΣημειώνεται ότι 24 ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, γινόταν λόγος για την έκδοση μιας γενικόλογης ως προς το χρέος διατύπωσης στα πλαίσια ενός ανακοινωθέντος, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να ικανοποιήσει το ΔΝΤ έτσι ώστε η Κριστίν Λαγκάρντ να είναι σε θέση να προτείνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και άρα να αποταμιευθεί η δόση προς την Αθήνα. Αντιλαμβάνεται ο καθένας πως τέτοιου περιεχομένου γενικόλογες δηλώσεις δεν είναι αρκετές για να αποσαφηνίσουν το τοπίο. Έτσι λοιπόν, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να ομιλούν για έκτακτο Eurogroup ή ακόμα και για εκταμίευση υποδόσης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας για την αποπληρωμή ομολόγων και άλλων υποχρεώσεών της για τον μήνα Ιούλιο.

Στην Αθήνα το κλίμα μέχρι και το Σάββατο το βράδυ , όπως εκφραζόταν από επίσημα χείλη ήταν αισιόδοξο. Αλλά από το μεσημέρι της Κυριακής, ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άρχισε να αναφέρεται σε ευθύνες των δανειστών και πως θα πρέπει η εταίροι να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις του αφού η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε και ψήφισε ότι είχε να ψηφίσει. Είναι αλήθεια ότι ακόμα και Έλληνες αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, άφηναν να εννοηθεί πως μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή καθυστέρηση για μια συνολική συμφωνία και πως αυτή η καθυστέρηση θα μπορούσε να καταλήξει σε κάποιο έκτακτο Eurogroup. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό ο έκτακτο Eurogroup, έχει προσδιορισθεί για μια ή δύο εβδομάδες πριν από την 15η Ιουνίου, οπότε και θα συνεδριάσει σύμφωνα με τους προγραμματισμούς η Ευρωζώνη.

Αυτή η κολοκυθιά με τα χρονοδιαγράμματα, επηρεάζει όπως είναι φυσικό την ήδη βεβαρημένη από την αβεβαιότητα ελληνική οικονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης