Εύα Καϊλή: Δεν δώσαμε λευκή επιταγή στην Τουρκία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016, 21:15
Εύα Καϊλή: Δεν δώσαμε λευκή επιταγή στην Τουρκία
Για «τεράστια οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε τομείς ζωτικής σημασίας για το Ευρωπαϊκό της μέλλον» έκανε λόγο η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή, σε παρέμβασή της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για την έκθεση προόδου του 2015 για την Τουρκία.

Η επικεφαλής των Ελλήνων Ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δήλωσε ότι παρά τις διαπραγματεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο, η συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, δεν φαίνεται να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν δώσαμε λευκή επιταγή στην Τουρκία. Απαιτείται σεβασμός στις ζωές των προσφύγων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Πρέπει η Τουρκία να σεβαστεί την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, των δικαστικών αρχών και των μειονοτικών δικαιωμάτων των Κούρδων», σχολίασε η κ. Καϊλή.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κάλεσε την Τουρκία «να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των γειτόνων της, καθώς παρατηρούνται καθημερινές προκλητικές παραβιάσεις στο Αιγαίο».
Πρόσθεσε επίσης ότι είναι καιρός «να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο και φυσικά να έρθει επισήμως η αναγνώριση των ιστορικών γεγονότων, όπως η Γενοκτονία Αρμενίων, Ποντίων και Ασσυρίων».

Τέλος η ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί την πολιτιστική κληρονομιά των λαών επιτρέποντας σε ιστορικές εκκλησίες να λειτουργήσουν ως μουσεία αντί τζαμιών, όπως η ιστορική εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα.

«Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων για να χτιστεί εκ νέου η εμπιστοσύνη είναι η μόνη λύση», κατέληξε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016, 21:15