Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προκλητικότατη έλλειψη οργάνωσης που επικρατούσε στο υπουργείο Οικονομικών επί ημερών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και συνεχίζει να υφίσταται ακόμη και σήμερα, προκύπτει από την εσωτερική, εμπιστευτική, αλληλογραφία μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όσο απίστευτο και αν φαντάζει, το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για την σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και την τήρηση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που προβλέπεται από την εφαρμογή των δυο Μνημονίων, παρουσίαζε τραγικότατες ελλείψεις στην τήρηση του μητρώου δεσμεύσεων του φορέα του αλλά και των περιφερειακών υπηρεσιών του!

Με απλά λόγια, αδυνατούσε να παράξει πληροφορίες σχετικά με τις εκκρεμείς δεσμεύσεις, τις απλήρωτες υποχρεώσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπηρεσιών του τις οποίες (θεωρητικά) όφειλε να διαβιβάζει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να γίνονται οι πληρωμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλέον απίστευτο όμως, που αγγίζει τα όρια της… κωμωδίας, είναι το γεγονός ότι το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει σαφείς οδηγίες βάσει των οποίων όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης όφειλαν να τηρούν το μητρώο δεσμεύσεων και να συντάσσουν περιληπτικό πίνακα των «μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα εκκρεμών δεσμεύσεων, απλήρωτων υποχρεώσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών». Μάλιστα, σύμφωνα με εγκύκλιο που είχε εκδώσει στις 2-7-2010, όριζε ότι ο κάθε φορέας θα έπρεπε να είχε ορίσει τουλάχιστον δυο υπαλλήλους οι οποίοι θα αναλάμβαναν το έργο της συγκέντρωσης, ελέγχου και διαβίβασης των στοιχείων στο ΓΛΚ.

Προφανώς όλα αυτά αφορούσαν όλους τους άλλους φορείς πλην του ίδιου υπουργείου Οικονομικών!

Το απόλυτο… μπάχαλο

Τον Φεβρουάριο του 2012 εξαιρετικά επείγον έγγραφο το οποίο αποστέλλεται από την 20η Διεύθυνση Προϋπολογισμού του ΓΛΚ προς τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Φίλιππο Σαχινίδη, Παντελή Οικονόμου, κλπ, αποκαλύπτει το πλήρες μέγεθος του «μπάχαλου» που επικρατεί στο ΥΠΟΙΚ.

Η τελευταία παράγραφος του δισέλιδου σημειώματος είναι η πλέον ενδεικτική καθώς το ΓΛΚ χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ασκεί πιέσεις στους άλλους φορείς του Δημοσίου, να μην είναι το ίδιο σε θέση να συλλέξει τις πληροφορίες που σχετίζονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του και να παράσχει τα κατά το νόμο προβλεπόμενα στοιχεία βάσει των οποίων κρίνεται η ομαλή διεξαγωγή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Δείτε το σχετικό έγγραφο


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης