Φ. Αραμπατζή: Δεν σχετίζεται με τη μετάλλαξη της Δανίας ο κορωνοϊός στα μινκ της Μακεδονίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021, 15:44
Φ. Αραμπατζή: Δεν σχετίζεται με τη μετάλλαξη της Δανίας ο κορωνοϊός στα μινκ της Μακεδονίας

«Κανένα κρούσμα από αυτά που εντοπίστηκαν στους εργαζόμενους σε εκτροφές μινκ στη χώρα μας δεν σχετίζονται με τη μετάλλαξη 1-5 του ιού SARS-COV-2 που ανιχνεύτηκε σε εκτροφεία μινκ της Δανίας» είπε από το βήμα της Βουλής η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή του ΜΕΡΑ 25, κ. Σοφίας Σακοράφα.

Η Υφυπουργός επικαλούμενη το σχετικό έγγραφο του ΕΟΔΥ με ημερομηνία 04/02/2021 διευκρίνισε επίσης ότι « Η μεμονωμένη μετάλλαξη Υ453F βρέθηκε σε έξι εργαζόμενους και στα μινκ τριών εκτροφών ενώ δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα δείγμα από τον γενικό πληθυσμό μέχρι τώρα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν προκαλεί βαρύτερη νόσο συγκριτικά με τα μη μεταλλαγμένα στελέχη του ιού: από τους έξι εργαζόμενους που την είχαν, οι τρεις εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα και οι τρεις ήταν ασυμπτωματικοί».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι παρότι δεν πρόκειται για το επικίνδυνο στέλεχος, «φροντίσαμε ώστε έκτοτε οι 450 εργαζόμενοι στις εκτροφές μινκ, να έχουν ήδη περάσει από οκτώ κύκλους τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, να έχουν διενεργηθεί έως τώρα 3600 τεστ» ενώ συμπλήρωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ληφθεί μέριμνα για την ένταξή τους στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας εμβολιασμού.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των γουνοφόρων ζώων, που θανατώθηκαν, με βάση την αρχή της πρόληψης, στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Κοζάνη, στις 13/01/2020 η κ. Αραμπατζή υποστήριξε πως «Κανένα προϊόν εκδοράς από την εκτροφή μινκ, στην οποία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας δεν προωθήθηκε στο εμπόριο αλλά τα ζώα ενταφιάστηκαν σύμφωνα με τις αρχές της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, και τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας, με τη γούνα τους».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021, 16:54