Φάμελλος: Η Ηλεία θα αποκτήσει ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019, 05:06
Φάμελλος: Η Ηλεία θα αποκτήσει ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων

«Η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων της Ηλείας θα μπορεί να μειώσει το κόστος για τους δημότες και τους δήμους, αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αντί λοιπόν η Ηλεία να είναι το "μαύρο πρόβατο" και σημείο αναφοράς στην Ευρώπη για καταγγελίες, μπορεί από σήμερα να υπερηφανεύεται πως θα έχει ένα πάρα πολύ σύγχρονο εργοστάσιο».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη στην Τριανταφυλλιά της Ηλείας, μετά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, που υλοποιείται μέσω της σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Όπως πρόσθεσε, «είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε πως πριν από τέσσερα χρόνια η περιοχή της Ηλείας ήταν το αρνητικό παράδειγμα στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού υπήρχαν σημαντικότατα προβλήματα με ανοιχτές χωματερές, με θέματα στην ποιότητα ζωής, αλλά και πολλά πρόστιμα».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο Σωκράτης Φάμελλος, «αυτή η κατάσταση επιλύεται, με σημαντικές παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, αφού καταφέραμε να κλείσουμε τις χωματερές, να κατασκευαστεί ο χώρος υγειονομικής ταφής, καθώς και η ενδιάμεση λύση διαχείρισης των απορριμμάτων, δίνοντας έτσι λύση σε ένα πρόβλημα 20ετίας».

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο θέμα της ανακύκλωσης, λέγοντας ότι «θα υποστηριχθεί εκ μέρους της Πολιτείας η χρηματοδότηση χωριστής μονάδας ανακύκλωσης, ενώ ο φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχει αναλάβει την υποχρέωση της μελετητικής ωρίμανσης, της αδειοδότησης και της υποβολής σχετικής πρότασης στο υπουργείο μας, ώστε να εξευρεθούν κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Από τη μεριά του, ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στον τομέα των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Νίκος Μαντζούφας, είπε ότι η μονάδα θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε 18 μήνες και θα είναι από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Ευρώπη.

Επίσης, είπε ότι κατά την περίοδο της κατασκευής του θα απασχοληθούν περίπου 150 εργαζόμενοι, ενώ όταν ξεκινήσει η λειτουργία του, θα υπάρχουν 30 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μια σημαντική υποδομή για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών παίρνει οριστικά την οδό της υλοποίησης, ως μέρος του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων που έχουμε εκπονήσει».

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας και δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, επεσήμανε από τη μεριά του ότι «σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή για τον νομό μας» και πρόσθεσε: «Αυτή η μέρα συμβολίζει για όλους εμάς τη συνεργασία των Ηλείων αιρετών, γιατί, εάν δεν υπήρχε σύμπνοια από όλους τους δημάρχους, δεν θα είμαστε σήμερα σε θέση να υπογράψουμε τη σύμβαση. Άρα, κινητήριος δύναμη ήταν η σύμπνοια των Ηλείων αιρετών για να φτάσουμε στη λύση ενός προβλήματος που ταλαιπώρησε ολόκληρες γενιές».

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019, 05:06