Με… συνοπτικές διαδικασίες τίθενται προς συζήτηση και ψηφίζονται σήμερα οι τροπολογίες που κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα και να κλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ.

Οι συνολικά τέσσερις τροπολογίες εντάσσονται στο νομοσχέδιο για την κύρωση της Προγραμματικής Συμφωνίας για τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για τον «κόφτη», το ΕΚΑΣ, τα ειδικά μισθολόγια, τον ΕΝΦΙΑ και το εφάπαξ.

Τι προβλέπεται για τον «κόφτη»

Άρον – άρον τίθενται προς συζήτηση και ψηφίζονται οι τροπολογίες που κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα και να κλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώΣε τροπολογία που εισήχθη χθες το βράδυ στη Βουλή και αφορά στον «κόφτη» δαπανών τονίζεται ότι η προβλεπόμενη αναστολή επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων του «κόφτη» σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών θα γίνεται έπειτα από συμφωνία με τους θεσμούς και όχι έπειτα από ειδική διαβούλευση, όπως ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει πως η επιβολή ή μη νέων μέτρων θα συναποφασίζεται από θεσμούς και κυβέρνηση, και ως εκ τούτου στη λήψη των εκάστοτε αποφάσεων θα παίζουν σημαντικό ρόλο οι εκπρόσωποι των δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ορίζεται πως στην έκθεση που θα συντάσσει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών θα περιέχονται το ποσοστό επί του ΑΕΠ και το ποσό των δημοσιονομικών μέτρων προσαρμογής σε καθαρή βάση, δηλαδή μετά την αφαίρεση της δημοσιονομικής επίπτωσης επί των εσόδων του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το εκάστοτε τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας (ΤMU).

Ειδικά μισθολόγια, ΕΚΑΣ, εφάπαξ, ΕΝΦΙΑ, ΑΔΜΗΕ

Με τις τροπολογίες προβλέπεται το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων των ειδικών μισθολογίων από την έναρξη του 2017. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει να βρεθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους ισοδύναμα. Τα εν λόγω ισοδύναμα θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2017, όμως εάν δεν βρεθούν, οι μισθολογικές ωριμάνσεις «παγώνουν» από το νέο έτος.

Σχετικά με το ΕΚΑΣ, ορίζεται ότι τα νέα κριτήρια τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου. Το ΕΚΑΣ δεν θα επιστραφεί αναδρομικά από συνταξιούχους που το έλαβαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2020 καταργείται.

Με τροπολογία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για αυτοαπασχολούμενους, καθώς θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση, όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται αύξηση, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών όπως αναφέρεται, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις του συντελεστή του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Με άλλη τροπολογία αλλάζει ο τρόπος διάθεσης μετοχών της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Ακόμη μία τροπολογία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς όμως να υπάρχουν διατάξεις σχετικές με τα δάνεια που καλύπτονται από την εγγύηση του Δημοσίου. Προβλέπεται, πάντως, η δυνατότητα αύξησης -υπό προϋποθέσεις- του επιτοκίου σε εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία μεταβιβάζονται.

Πατήστε εδώ για να δείτε την τροπολογία για το ΕΚΑΣ

Πατήστε εδώ για να δείτε την τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ

Πατήστε εδώ για να δείτε την τροπολογία που αφορά στον ΕΝΦΙΑ, τον «κόφτη» κ.λπ.

Πατήστε εδώ για να δείτε την τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης