Σε διατεταγμένη υπηρεσία τα φιλοκυβερνητικά μέσα στην Τουρκία ρίχνουν λάδι στη φωτιά της φιλοπολεμικής προπαγάνδας της Άγκυρας.

Το εθνικό τουρκικό δίκτυο TRT σε ένα βίντεο διάρκειας 8 λεπτών παραθέτει δηλώσεις φιλοκυβερνητικών δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών οι οποίοι υποστηρίζουν πως «δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για τα νησιά του Αιγαίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πλάνα αρχείου από τα νησιά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την ομιλία του στο Κογκρέσο και με πρωταγωνιστές κυρίως τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο προπαγανδιστικό ρεπορτάζ υποστηρίζονται τα ανιστόρητα της εμπρηστικής πολιτικής της Άγκυρας, με ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμφωνιών.

 

Σύμφωνα με την εισαγωγή, «το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου ορίστηκε βάσει διεθνών συνθηκών. Παρ’ όλα αυτά έγινε αιτία κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε οπλοστάσιο. Τα νησιά βρέθηκαν πάλι στην ατζέντα της πολιτικής. Τα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνουν και τα Δωδεκάνησα, τα οποία το 1912 δόθηκαν στην Ιταλία με τον όρο να επιστραφούν στο Οθωμανικό κράτος. Το 1923 καθορίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης πως πρέπει να είναι αφοπλισμένα. Μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αυτή τη φορά δόθηκαν στην Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μπαράζ δημοσιευμάτων και προπαγανδιστικών βίντεο έρχεται λίγο πριν από την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στο υπουργικό του συμβούλιο στις 14:00 ώρα Ελλάδος.

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» έχει πρωτοσέλιδο «Τα θεμέλια της Ελλάδας μπήκαν με αίμα» και αναφέρεται στην Ελληνική Επανάσταση ως «μία σειρά από διαδοχικές σφαγές», με την υποστήριξη των δυτικών χωρών.

Το άρθρο εμφανίζεται ως ειδησεογραφικό, αλλά τελικά αναφέρεται σε θέσεις του γνωστού Βρετανού ιστορικού William St Clare για τη μάχη της Τριπολιτσάς, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες, που βρήκαν μουσουλμάνους Τούρκους και Αλβανούς σε πολλούς οικισμούς, ιδιαίτερα στην Τριπολιτσά, σκότωσαν περισσότερους από 30 χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Οι λεηλασίες και άλλες επιθέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των γεγονότων, τις οποίες οι δυτικοί ιστορικοί δεν μπορούν να αρνηθούν, έδειξαν ότι οι μουσουλμάνοι έπεσαν θύματα γενοκτονίας».

Το ίδιο άρθρο καταφέρεται κατά της Κύπρου, του Μακαρίου και του κλήρου, ενώ φιλοξενεί και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του.

«Η Ελλάδα δεν θα έρθει στον σωστό δρόμο. Δεν θα συνομιλούμε πλέον με αυτή τη χώρα. Κάθε τόσο απογειώνουν τα αεροσκάφη τους και μας κάνουν επίδειξη. Μα τι κάνεις; Σύνελθε. Δεν παίρνετε κανένα μάθημα από την ιστορία; Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με την Τουρκία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης