Ελπίδα για διαμόρφωση λεπτομερούς συμφωνίας που θα τεθεί επί τάπητος στις 11 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου EuroWorking Group, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετέπειτα επικύρωσή της σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκφράζουν κύκλοι ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων που επικαλούνται οι Financial Times και ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει «σύγκλιση απόψεων» σε μια διαδικασία όπου «διαφορετικοί άνθρωποι εμφανίζουν διαφορετικά πλάνα στο παιχνίδι τους».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο που τελικά θα «κλειδώσει» το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο φέτος όσο και την επόμενη διετία. Όπως ανέφεραν πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, «φαίνεται ότι αυτό θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις επιδιώξεις της Αθήνας (κάτω από 1% του ΑΕΠ) και σε όσα προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το τελικό ύψος του πλεονάσματος θα επηρεάσει άμεσα το πόσο αυστηρά θα είναι τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα οι οποίες περιγράφουν την ελληνική πρόταση ως «την καλύτερη, τελευταία προσφορά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης