Φινλανδία: Αποφασίζει για το ελληνικό πρόγραμμα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015, 18:57
Φινλανδία: Αποφασίζει για το ελληνικό πρόγραμμα
Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της για το τρίτο πακέτο στήριξης θα εξετάσει η Φινλανδία, ενώ αύριο Πέμπτη θα αποφασίσει για τη στάση που θα κρατήσει, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ.

«Δεν πρόκειται απλώς να επικυρώσουμε την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επιτεύχθηκε μια συμφωνία. Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες» είπε ο κ. Στουμπ όταν ερωτηθείς για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Φινλανδός υπουργός διευκρίνισε ότι το Ελσίνκι θα αποφασίσει την Πέμπτη για τη στάση που θα τηρήσει. Η συμφωνία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εγκριθεί από την 25μελή Μεγάλη Επιτροπή του κοινοβουλίου.

Στην ερώτηση για μια πιθανή χρηματοδότηση - γέφυρα της Ελλάδας ο κ. Στουμπ απάντησε ότι αυτό είναι ένα «ενδεχόμενο» που εξετάζεται.

Μολονότι κατά παράδοση η Φινλανδία είναι από τις χώρες που τηρούν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, το Ελσίνκι κατά πάσα πιθανότητα θα εγκρίνει τη συμφωνία. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, το οποίο διαφωνούσε κατηγορηματικά να δίνονται τα χρήματα των Φινλανδών φορολογουμένων σε προγράμματα βοήθειας προς τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έχει χαλαρώσει τη στάση του για το θέμα αυτό αφότου προσχώρησε στον κυβερνητικό συνασπισμό τον περασμένο Μάιο.

Ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι εξήγησε το περασμένο Σάββατο στο Bloomberg ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να στηρίξει την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο κυβερνητικός συνασπισμός της Φινλανδίας κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015, 18:57