«Ναι» στην ανάπτυξη, αλλά υπό τρεις όρους, είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο περιφερειακό-αναπτυξιακό συνέδριο στα Μέγαρα. Ανάπτυξη χωρίς εργασιακές σχέσεις, χωρίς αναδιανομή πλούτου, χωρίς κοινωνικό κράτος, θα είναι μια άδικη ανάπτυξη, όχι δίκαιη ανάπτυξη, όπως επιδιώκει η παρούσα κυβέρνηση.

Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του διεμήνυσε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η περιβαλλοντική ισορροπία, ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, για να αλλάξει η Ελλάδα, χρειάζονται κεφάλαια και άρα θα ήταν υποκρισία να λέει κανείς ότι δεν χρειάζονται οι μεγάλες επενδύσεις, το αντίθετο, συμπλήρωσε. Εξάλλου, πρώτο και κύριο έργο της σημερινής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, ήταν η αναστήλωση του «ετοιμόρροπου οικοδομήματος, που μας παραδόθηκε». Και στην ομιλία του θύμισε, σε τίτλους, την κατάσταση που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση: ανεργία, απώλεια εισοδήματος, αποεπένδυση, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνέθεταν το τοπίο, σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε δε, πολύ δύσκολο και επίπονο να ανατάξεις μια οικονομία, που ήταν υπό κατάρρευση και στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργεί. Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση όφειλε χωρίς υπαρξιακές αμφιθυμίες, όπως είπε, να σχεδιάσει μια αναπτυσσόμενη οικονομία καπιταλιστικού τύπου. Αλλά, βασική αρχή για την κυβέρνηση είναι η διάχυση του παραγόμενου πλούτου στους πολλούς, με τον υπουργό Επικρατείας να παρατηρεί ότι ο μηχανισμός αναδιανομής υπερβαίνει το κράτος πρόνοιας. Γι’ αυτό και ο υπουργός προέκρινε το μοντέλο να «συνυπάρξουν» Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κεφάλαια εγχώριων επιχειρήσεων και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Ταυτοχρόνως, έκανε λόγο για ένα τριπλό μοντέλο ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις δημόσιες επενδύσεις, την κοινωνική οικονομία. Στο σημείο αυτό εξάλλου απέδωσε μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής αγροτικής γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και σε κυκλώματα που λυμαίνονταν τις δημόσιες επιχειρήσεις (στις συγκοινωνίες για παράδειγμα) για να σημειώσει με έμφαση, «εμείς αυτά τα κόβουμε … μαχαίρι». Ενώ έκανε μνεία και στον ιδιωτικό τομέα, με αναφορές στα θαλασσοδάνεια των μέσων ενημέρωσης κ.α. περιπτώσεις.

Για την κυβέρνηση, «ο βασικός μας στόχος είναι η μείωση της ανεργίας», διαβεβαίωσε ο κ. Φλαμπουράρης και ζήτησε την αναθεώρηση των αντιλήψεων περί φαραωνικών έργων, όταν είναι τόσο υψηλή η ανεργία. Τέλος, ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με την κοινωνία, του διαλόγου μεταξύ διαφόρων εξουσιών και δημόσιων φορέων, τη σημασία των συναινέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης