Σε θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός διάλογος Αθήνας – Ουάσινγκτον σε ανώτατο επίπεδο, με εκπροσώπους τους επικεφαλής της ελληνικής και αμερικανικής διπλωματίας.

Την ολοκλήρωση του εναρκτήριου στρατηγικού διαλόγου χαιρέτισε το State Department, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια».

Την ολοκλήρωση του εναρκτήριου στρατηγικού διαλόγου χαιρέτισε το State Department, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια»Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ρόμπερτ Παλαντίνο, επισημαίνεται ότι οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε βασικούς τομείς προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αμερικανός υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και στη συμβολή της στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
«Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, και επαίνεσε τη συμβολή της Ελλάδας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο υπουργός συγχαίρει, επίσης, την Ελλάδα για την έξοδο από τα μνημόνια διάσωσης και προσέφερε συνεχή στήριξη για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» σημειώνεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.
Τέλος, αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται στενά για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Δηλώσεις Πομπέο

Με την αναγνώριση της «ιστορικής προόδου» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και του ηγετικού περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας ολοκληρώθηκε το τετ α τετ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, με το οποίο έληξε ο εναρκτήριος στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηρίζοντας τον στρατηγικό διάλογο ως την πιο σημαντική εξέλιξη στην πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο Αμερικανός υπουργός έκανε μια ανασκόπηση, λέγοντας ότι είχε προηγηθεί ένα έτος ιστορικής προόδου που είχε ξεκινήσει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ.

«Εκείνη την περίοδο, ο πρόεδρος (Τραμπ) μίλησε για τις τεράστιες ευκαιρίες που βρίσκονταν μπροστά στις δύο χώρες μας, την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τότε που ειπώθηκαν αυτά τα λόγια, οι δύο χώρες μας έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα, ιδιαίτερα καθώς η Ελλάδα, έπειτα από μια δύσκολη δεκαετία, επιστρέφει στην οικονομική ομαλότητα και ανάπτυξη» είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν «κρίσιμο σύμμαχο» και αναφέρθηκε στους επιμέρους τομείς συνεργασίας, σημειώνοντας ότι οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κάθε πλευρά θα οδηγήσουν σε «ένα ισχυρότερο μέλλον συνεργασίας» σε καθένα από αυτά τα μέτωπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια κρίσιμη σύμμαχος των ΗΠΑ. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα αναδύεται εκ νέου ως ηγέτιδα δύναμη της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή αυτή είναι ένα σημαντικό στρατηγικό σύνορο. Οι ΗΠΑ εργάζονται για να ενισχύσουν τις σχέσεις μας με σταθερές δημοκρατίες και δημοκρατικούς συμμάχους εκεί. Συμμάχους όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και το Ισραήλ» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στη διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα βελτιώσει την ασφάλεια και των δύο χωρών. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και πως θα συμβάλει στη μείωση της «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» στην περιοχή. Στο σημείο αυτό, ανέλυσε διεξοδικώς τις ενεργειακές εξελίξεις, σκιαγραφώντας την Ελλάδα ως μια χώρα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας για την Ευρώπη.

«Υπάρχουν οι προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει (σ.σ.: το τοπίο) ενεργειακά προς τις πηγές και τη μεταφορά. Ο αγωγός TAP που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα θα επιτρέψει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία να δεχθεί σημαντικούς όγκους φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα. Θα επέτρεπε, επίσης, σε χώρες όπως η Βουλγαρία να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία. Και όπως είδαμε αυτήν την εβδομάδα, η πρώτη αγορά στην Ελλάδα αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αποδεικνύει περαιτέρω τη δέσμευσή της να διαφοροποιήσει τις προμήθειες και να ενισχύσει τους κοινούς οικονομικούς δεσμούς» σημείωσε.
Δηλώσεις Κατρούγκαλου

Ο Έλληνας υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τον στρατηγικό διάλογο ως «ορόσημο» για τη σχέση των δύο χωρών, οι οποίες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έχουν μια ταύτιση στρατηγικών συμφερόντων.

«Οι σχέσεις μας ίσως βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και αυτό αντικατοπτρίζει, πρώτον, την ευθυγράμμιση των συμφερόντων στην περιοχή. Δεύτερον, τις κοινές αξίες. Τρίτον, την αναγνώριση των προσπαθειών σταθεροποίησης που καταβάλλει η Ελλάδα σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Δεν προσπαθούμε μόνο να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά να αποτελέσουμε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε τον στρατηγικό διάλογο ως «ορόσημο» για τη σχέση των δύο χωρών, οι οποίες, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έχουν μια ταύτιση στρατηγικών συμφερόντωνΟ επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προωθεί απλώς τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική με γνώμονα την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

«Για αυτόν τον λόγο, προχωρήσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία μαζί μας και τους βόρειους γείτονές μας, για τον ίδιο λόγο που προχωρήσαμε σε μια σειρά περιφερειακών πολυμερών πρωτοβουλιών στη Μεσόγειο. Αναφέρω μόνο τη Διάσκεψη της Ρόδου, η οποία φιλοδοξεί να είναι ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας. Η πρωτοβουλία μας για τον διαθρησκειακό διάλογο και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και φυσικά μια σειρά τριμερών συνεργασιών όπως με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής. Και χαιρετίζουμε θερμά τη μελλοντική παρουσία των ΗΠΑ σε τριμερή σχήματα, ειδικά όσον αφορά το Ισραήλ και την Κύπρο».

Κλείνοντας, ο κ. Κατρούγκαλος επικεντρώθηκε στο θέμα της εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα προχώρησε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της.

«Ως εκ τούτου, θέλουμε να αναπτύξουμε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ιδίως στους τομείς της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και των μέσων ενημέρωσης. Πρέπει, λοιπόν, να ευχαριστήσω και πάλι τον υπουργό Πομπέο και την ομάδα του για αυτήν τη σημαντική και ιστορική πρωτοβουλία, την οποία και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν στο μέλλον» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης