Προτροπή προς όλους να «στείλουμε ένα μήνυμα ειρήνης, ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των λαών και όλων των χωρών του κόσμου, χωρίς πολέμους και με αμοιβαίο σεβασμό του δικαιώματος κάθε χώρας, κάθε λαού, κάθε πληθυσμιακής ομάδας, κάθε ανθρώπου» απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας σήμερα στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Εύχομαι και ελπίζω, να έρθει η ώρα, μετά από τόσους αιώνες αιματηρής ανθρώπινης ιστορίας, όπου οι πόλεμοι θα μπορούσαν να γίνουν παρελθόν ή έστω αν δεν γίνουν παρελθόν, να γίνει παρελθόν ο πόλεμος με τη μορφή της αιματηρής αναμέτρησης. Είναι μια ευχή που πρέπει να συμβάλλουν όλοι. Αυτό θα είναι μια κατάκτηση του πολιτισμού μας, ένα τεράστιο βήμα της ανθρωπότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία του ο κ. Ρήγας εκτίμησε ότι «σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον σχηματοποιείται μια δυναμική, με δύο αντίρροπες δυνάμεις:

Η μία, η συντηρητική εκδοχή, κατευθύνει σ’ ένα είδος στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων, ενώ η άλλη κινείται σε μια αντίληψη πολιτικοποίησης των στρατιωτικών συμμαχιών, με άμεση προβολή στο επίπεδο της οικονομίας. Η δεύτερη περίπτωση, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να έχει και προοδευτικό πρόσημο, να υπηρετεί δηλαδή τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», παρατήρησε.

«Για την αποφυγή στρεβλώσεων -αυτό άλλωστε υπαγορεύουν η Δημοκρατία και οι αρχές της- είναι αναγκαίο οι στρατιωτικές δομές να μην καθορίζουν, αλλά να υπηρετούν πολιτικές ασφάλειας και σταθερότητας, πολιτικές που συμβάλλουν στην δημιουργία ενός διεθνούς περιβάλλοντος ασφάλειας και άμυνας, ευνοώντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη των κρατών και την εξέλιξη των κοινωνιών», σχολίασε περαιτέρω. Προτεραιότητά μας λοιπόν πρέπει να είναι ένα ειρηνικό και ασφαλές διεθνές περιβάλλον, με δημοκρατία και οικονομική ανάπτυξη που θα τείνει στην άμβλυνση των ανισοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σαφές, συνέχισε, πως η αντίληψη αυτή κινείται στον αντίποδα του νεοφελελευθερισμού, ο οποίος υπαγορεύει την επιβολή της οικονομίας στην πολιτική και κοινωνία και περιορίζει τη δημοκρατία μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αποσυνδέοντάς την από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ανθρώπων. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη που παράγει δικαιοσύνη και ευημερία στους λαούς».

Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας σχολίασε ότι «είναι κοινό μυστικό πως στις σύγχρονες συνθήκες, όπως δεν υπάρχουν στεγανά ανάμεσα στους επιμέρους επιστημονικούς τομείς, δεν υπάρχουν ούτε στην οικονομία, ούτε βέβαια στη βιομηχανία, όπως δεν υπάρχουν και γεωγραφικά όρια».

«Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία», επισήμανε, «αποτελεί μια υπαρκτή παραγωγική δύναμη με προοπτικές ανάπτυξης στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας. Είναι ένας δυναμικός κλάδος που όχι απλά είναι βιώσιμος, αλλά εμφανίζει αξιοπιστία και ανταγωνιστικότητα και έχει μεγάλες προοπτικές διείσδυσης στις διεθνείς αγορές.

«Η εξωστρέφεια είναι όρος επιβίωσης της αμυντικής βιομηχανίας», επανέλαβε. «Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να διευκολύνουμε τη δημιουργία κοινοπραξιών ελληνικών εταιρειών για να παίρνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στηρίζουμε μεμονωμένες αλλά και συλλογικές προσπάθειες με πολλαπλούς τρόπους».

«Προτεραιότητά μας είναι η κάλυψη των σημερινών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η διερεύνηση της κάλυψης των μελλοντικών τους αναγκών, μέσα σε ένα πλαίσιο διαρκώς αυξανόμενης ελληνικής προστιθέμενης αξίας και απόκτησης τεχνογνωσίας για την εγχώρια βιομηχανία», κατέληξε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης