Φωτίου: «Θα υλοποιήσουμε όλα αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, 08:27
Φωτίου: «Θα υλοποιήσουμε όλα αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε»

Την αύξηση του ποσού που χορηγείται για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης επιδιώκει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, όπως αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «F&M Voice».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας θα είναι τέτοια, που θα μπορεί να υπάρξει αυτή η αύξηση, από το 2020 και μετά. Την ίδια στιγμή, η κυρία Φωτίου παραδέχτηκε ότι ένα τεχνικό πρόβλημα έχει προκαλέσει μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιδότηση ενοικίου. Πάντως, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα παραμείνει ανοιχτή, στα πρότυπα λειτουργίας του ΚΕΑ. Η αρμόδια υπουργός επανέλαβε ότι η πρώτη καταβολή της επιδότησης θα περιλαμβάνει αναδρομικά ποσά του πρώτου τριμήνου για όσους δηλώσουν ότι έχουν ενοικιαστήριο από την 01-01-2019.

Η κυρία Φωτίου δεν παρέλειψε να αναφερθεί συνολικά στην προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης, που έχει δώσει έμφαση στο παιδί με μια σειρά μέτρων (επίδομα παιδιού, σχολικά γεύματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί). Αναφέρθηκε επίσης και στο νέο μοντέλο που θα εφαρμοστεί για την υιοθεσία και την αναδοχή με τη δυνατότητα να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι σχετικές αιτήσεις και να παρακολουθείται, επίσης ηλεκτρονικά, η πορεία του παιδιού, αλλά και των γονέων. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να επιταχυνθεί η απόδοση του παιδιού στους νέους γονείς.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνέστησε υπομονή στους πολίτες για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε «μεγάλα θέματα», όπως είναι η τακτοποίηση της πρώτης κατοικίας και των «κόκκινων» δανείων, αλλά και η ρύθμιση των 120 δόσεων. Επεσήμανε, δε, ότι η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίου, περίπου έξι μήνες, χρονικό διάστημα που είναι μικρό για να επιτευχθούν με την ταχύτητα που επιθυμούν οι πολίτες όλες οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, η κυρία Φωτίου έδωσε χαρακτήρα εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές. Τόνισε ότι δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος και ότι οι πολίτες θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην πολιτική δύναμη που τους έβγαλε από το μνημόνιο και σε όσους τροφοδοτούν τον εθνικισμό και τον ρατσισμό.

Για τα σχολικά γεύματα ανέφερε πως εφέτος ο προγραμματισμός είναι για 153.000 σχολικά γεύματα κάθε μέρα. «Από του χρόνου θα υπάρχει η δυνατότητα να διπλασιαστεί ο αριθμός, κάθε μέρα 300.000 γεύματα. Ο μεγάλος στόχος είναι το 2021 να χορηγούνται σχολικά γεύματα σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, στα οποία υπάρχουν περίπου 600.000 παιδιά. Είναι ένα πρόγραμμα τεράστιας σημασίας, γιατί μπαίνουν οι βάσεις στα παιδιά για την υγιεινή διατροφή» τόνισε.

Η κα Φωτίου ανέφερε πως «από τις 21 Αυγούστου που βγήκαμε από το μνημόνιο, σε αυτό το μικρό διάστημα δεν κόπηκαν οι συντάξεις, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, καταργήθηκε ο υποκατώτατος, ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, είμαστε έτοιμοι για την επιδότηση ενοικίου. Θέλω να πω στον ελληνικό λαό να έχει εμπιστοσύνη και υπομονή. Έκανε μεγάλο κουράγιο οκτώ χρόνια, δεν του ζητάμε πολλούς μήνες υπομονή… Είναι πολύ μεγάλα θέματα τα οποία περιμένει ο λαός οκτώ χρόνια και καταλαβαίνω την αδημονία του. Να ξέρει όμως δύο πράγματα: πρώτον ότι θα υλοποιήσουμε όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί και δεύτερον ότι θα συνεχίσουμε τη σκληρή μάχη προς όφελός του και την επόμενη τετραετία. Υπάρχει και το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας που δεν έχει εκφωνηθεί ακόμη...».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, 08:31