Για «εμβληματικές δράσεις που υλοποιούνται από την κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού» έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία αναφέρθηκε και στην αλλαγή του προνοιακού μοντέλου «υπέρ των πολλών», κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια.

«Δημιουργούμε ένα προνοιακό μοντέλο για όλους με οριζόντιες δράσεις, δηλαδή όχι μόνο για ευάλωτους αλλά και για τα μεσαία στρώματα σε δυο πεδία: για το παιδί και για τη στέγη. Εμβληματικές είναι οι δράσεις μας για όλα τα παιδιά στη θέση ενός μοντέλου που αφορούσε μόνο ευάλωτες κατηγορίες (ανάπηρα, φτωχά παιδιά, εγκαταλελειμμένα), αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατ. ευρώ το 2015 σε 1,416 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή αύξηση 72%» τόνισε η κ. Φωτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα ακόμη και τις εποχές ευμάρειας ήταν τελευταία σε προνοιακές δαπάνες» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός και επισήμανε ότι «τώρα έχουμε αρχίσει να συγκλίνουμε θετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ως προς το ύψος των συγκεκριμένων δαπανών και το 2021 θα έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με δαπάνες που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ».

«Αντιπαρατίθενται δυο λογικές για τις προνοιακές δαπάνες. Η νεοφιλελεύθερη άποψη που θεωρεί ότι οι δαπάνες για την πρόνοια γίνονται μόνο σε εποχές ευμάρειας και η άποψη ότι οι προνοιακές δαπάνες είναι αναπτυξιακές. Έχουν δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια επιστρέφει στο ΑΕΠ από 1,03 έως 1,6 ευρώ. Εμείς συντασσόμαστε με αυτή την άποψη γι’ αυτό το 2015 παραλάβαμε προϋπολογισμό 790 εκατ. ευρώ και μέσα σε 4 δύσκολα χρόνια αυξήσαμε τον προϋπολογισμό κατά 408% σε 3,225 δισ. ευρώ» σημείωσε.

Στη συνέχεια η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας για το παιδί και ειδικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στα οικογενειακά επιδόματα, λέγοντας πως «από 800.000 οικογένειες, 1.440.000 παιδιά και 650 εκατ. ευρώ το 2015, έλαβαν το επίδομα το 2018 900.000 οικογένειες, 1.600.000 παιδιά με συνολικό προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ».

– Στα σχολικά γεύματα, επισημαίνοντας ότι «δίνονται 153.000 καθημερινά ζεστά γεύματα σε σχεδόν 1.000 σχολεία και προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ σήμερα, με στόχο να δίνουμε του χρόνου 300.000 σχολικά γεύματα καθημερινά και την επόμενη χρονιά 600.000, δηλαδή σε όλα τα δημοτικά σχολεία».

– Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τους οποίους τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε 79.000 vouchers συνολικού προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ, από ΕΣΠΑ το 2015 και αυτή τη χρονιά δώσαμε 127.000 vouchers και 236 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, μια αύξηση δηλαδή 60%». «Διαθέσαμε 15 εκατ. ευρώ για νέα τμήματα παιδικών σταθμών και ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής 110 δήμοι που ιδρύουν 5.000 νέες θέσεις και προχωράμε μέχρι την κάλυψη όλου του ποσού. Στόχος τα επόμενα χρόνια, η κάλυψη σε βρεφονηπιακούς 150.000 παιδιών, συνολικού κόστους 280 εκατ. ευρώ το χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.

– Στο θέμα της αναδοχής και της υιοθεσίας, υπογραμμίζοντας πως υλοποιείται μέσα στον Απρίλιο ο σχετικός νόμος ο οποίος μειώνει τον χρόνο αναμονής για τους υποψήφιους γονείς και αναδόχους σε 8-12 μήνες, από 4-6 χρόνια που είναι σήμερα, ενώ όλο το σύστημα γίνεται αδιάβλητο και ψηφιακό.

Αναφορικά με το επίδομα στέγης η κ. Φωτίου δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει ένα συνολικό σχέδιο – ασπίδα προστασίας για τη στέγαση και την υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τα “κόκκινα” δάνεια πού δημιούργησε η κρίση» και επισήμανε ότι «περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας, στην πλειονότητα νέοι, θα ωφεληθούν από την επιδότηση ενοικίου και την επιδότηση “κόκκινου” δανείου, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως».

«Όραμα μας, μια κοινωνία συμπεριληπτική για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις. Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον κάθε κοινωνίας. Η κοινωνική τους καταγωγή δεν πρέπει να καθορίζει το μέλλον τους. Επένδυση στα παιδιά σημαίνει επένδυση στο μέλλον» κατέληξε στην ομιλία της η κ. Φωτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης