Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα γέφυρα συνεννόησης μεταξύ Ευρώπης και αραβικών κρατών

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, 12:17
Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα γέφυρα συνεννόησης μεταξύ Ευρώπης και αραβικών κρατών

Τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας συνεννόησης και συναντίληψης μεταξύ Ευρώπης και αραβικών κρατών υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, σε ομιλία του στο 8ο Αραβο-Ελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ.

«Η στρατηγική θέση της Ελλάδος στη γεωγραφία της ανατολικής Μεσογείου τής εξασφάλισε -στο πέρασμα χιλιετιών- προνομιακή σχέση με τον αραβικό κόσμο… Η εμπορική αυτή παράδοση συνεχίζεται στις μέρες μας, με την οικονομική συνεργασία να προοδεύει συνεχώς, διαγράφοντας προοπτικές μιας ιδιαίτερα δυναμικής εξέλιξης για το μέλλον» σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, προσθέτοντας ότι η οικονομία και το εμπόριο βρέθηκαν εξ αρχής στο επίκεντρο αυτής της σχέσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε την αναβάθμιση του ρόλου της οικονομικής διπλωματίας, τον μετασχηματισμό του Enterprise Greece, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας, μέσω επιτάχυνσης και απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών.

«Η Ελλάδα επανατοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρτη και κατά συνέπεια και στον χάρτη των αραβικών χωρών ως ένας πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό πλέον, ως μια χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου» υπογράμμισε ο κ. Φραγκογιάννης.

Ήδη, όπως σημείωσε, υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα. Στον τομέα του τουρισμού, εγκρίθηκε η μελέτη του «Mykonos Project», μιας ξενοδοχειακής επένδυσης ύψους 50 εκατ. ευρώ από την «AGC» του Άμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ. Στον αγροτοδιατροφικό τομέα, οι όμιλοι «Amerra Capital Management» και «Mubadala Investment Company» επένδυσαν σε έναν κρίσιμο τομέα στις ιχθυοκαλλιέργειες, μέσω της εταιρείας «Andromeda».

«Κοιτάζοντας μπροστά, η Ελλάδα υλοποιεί και ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η ελληνοαραβική συνεργασία, και σε αυτόν τον τομέα, είναι καλοδεχούμενη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Φραγκογιάννης είπε ότι στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται η ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η παραχώρηση προς εκμετάλλευση 10 περιφερειακών λιμανιών, η αξιοποίηση άλλων 23 περιφερειακών αεροδρομίων, η παραχώρηση σε ιδιώτες επτά μαρίνων και η διάθεση του 24% της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019, 13:19