Frankfurter Allgemeine Zeitung: Τι δεν λέει ο Βενιζέλος

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014, 09:48
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Τι δεν λέει ο Βενιζέλος
Η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Αθήνα είναι στο επίκεντρο ρεπορτάζ και σχολίων του γερμανικού Τύπου. Ειδικότερα, η FAZ επικρίνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την επιλεκτική «περισσότερη Ευρώπη».

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται το 2014 ενώπιον της μεγαλύτερης δοκιμασίας της» παρατηρεί ο δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ στην Tagesspiegel του Βερολίνου. Με τίτλο «Καθοριστικός χρόνος για την Ελλάδα» ο γερμανός σχολιαστής αναφέρεται στην προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στο τέλος του 2014 θα βλέπουν όλοι πια φως στην άκρη του τούνελ». Όπως σημειώνει το σχόλιο, «ο Σαμαράς πρέπει να εύχεται ότι όντως θα γίνει έτσι και ότι θα είναι τότε ακόμη πρωθυπουργός. Πολλά συνηγορούν στο ότι το πολιτικό του μέλλον θα κριθεί μέχρι τα μέσα της χρονιάς. Για το Σαμαρά και τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται το 2014 θα εξελιχθεί σε καθοριστική χρονιά».

«Για τον Σαμαρά, που τον Μάιο γίνεται 63 ετών…, ζητούμενο για τους έξι επόμενους μήνες δεν είναι μόνο η λιτή προεδρία, αλλά και η επιβίωση της ίδιας του της κυβέρνησης», παρατηρεί σε δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα δεν θεωρεί σταθερή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η συγκυβέρνηση. «Ο Σαμαράς προειδοποιεί διαρκώς του δανειστές της Ελλάδας, υπαινισσόμενος ότι εάν επιβαρυνθεί περισσότερο η χώρα θα έλθουν αντιμέτωποι με πολιτικούς όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσίπρας, ο οποίος θα καταχραστεί το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει την ΕΕ μέχρι η Ελλάδα να επιτύχει την άφεση του χρέους της», επισημαίνει η εφημερίδα, προθέτοντας: «Το ότι ο ίδιος, στις απαρχές της κρίσης ακολούθησε μια μη εποικοδομητική πολιτική… έχει ξεχαστεί», παρατηρεί το δημοσίευμα.

«Και η Ελλάδα θέλει περισσότερη Ευρώπη, αλλά…»

«Το αρκετό δεν αρκεί» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που αναφέρεται στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Αθήνα.

Το δημοσίευμα σχολιάζει το στόχο για «περισσότερη Ευρώπη», όπως αυτός διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναφορές του τελευταίου κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του. «Περισσότερες από δέκα φορές ανέφερε το 'περισσότερη Ευρώπη'. Για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Επίσης μίλησε για μια ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μίλησε, ωστόσο, για την εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας σε μια ΕΕ με περισσότερες αρμοδιότητες. Δεν μίλησε επίσης για την αναγκαία συμπλήρωση ενός ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αντίθετα, αγωνίζεται για να αποδυναμώσει σε καθοριστικά σημεία τον έλεγχο των ανώτερων θεσμικών οργάνων επί της Αθήνας.

Ο Βενιζέλος είναι εκπρόσωπος εκείνης της πολιτικής που θέλει να αποδυναμώσει τις αρμοδιότητες της Τρόικας…», παρατηρεί η εφημερίδα, απαριθμώντας τις ενστάσεις του έλληνα υπουργού, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι δυνατόν κάποιοι ευρωπαίοι κρατικοί υπάλληλοι να υπαγορεύουν κανόνες στη δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει στον κ. Βενιζέλο ότι η Τρόικα συνιστά αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων των δημοκρατικά εκλεγμένων υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κυβερνήσεων της ευρωζώνης…». Ο ρόλος της Τρόικας δεν είναι να διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να παρακολουθεί εάν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές της», επισημαίνει η εφημερίδα. Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει ότι το αξίωμα για «περισσότερη Ευρώπη» προϋποθέτει τον περιορισμό των εξουσιών των εθνικών κρατών.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «και η Ελλάδα θέλει περισσότερη Ευρώπη. Αλλά εννοεί ποσότητα και όχι ποιότητα».

Με τίτλο «Σπαρτιατικά» ο δημοσιογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung Μίχαελ Μάρτενς αναφέρεται στον ελληνικό στόχο μίας προεδρίας χαμηλού κόστους, παρατηρώντας ότι «το 2003 ήταν διαφορετικά. Η προηγούμενη προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ έμεινε στη μνήμη για τις δαπανηρές διασκέψεις σε νησιά του Αιγαίου και την τελική σύνοδο στο πολυτελές θέρετρο Πόρτο Καρράς στη βόρεια Ελλάδα». Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, τον Αντώνη Σαμαρά απασχολούν για το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας περισσότερα από μία λιτή προεδρία. Ο Μάρτενς εκτιμά ότι «διακυβεύεται η διατήρηση της κυβέρνησής του», αναφερόμενος στην εύθραυστη πλειοψηφία της συγκυβέρνησης.

Η Ελλάδα θέλει να αποδείξει ότι μπορεί, σημειώνει στον τίτλο εκτενούς δημοσιεύματος η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει εν μέσω της κρίσης να ηγηθεί της ΕΕ. Οι Γερμανοί εύχονται καλή τύχη» σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Ντίσελντορφ. Όπως επισημαίνει, «η ελπίδα είναι το ανομολόγητο σύνθημα αυτής της προεδρίας. Οι Έλληνες θεωρούνται εδώ και χρόνια οι μπαμπούλες της ΕΕ και αντιμετωπίζονται χλευαστικά». Σύμφωνα με τους αρθρογράφους, οι πολιτικοί της κυβέρνησης προσπαθούν να αντιστρέψουν την κατάσταση. «Ανάπτυξη, απασχόληση, μετανάστευση: Σε αυτά τα σημεία θέλει η Αθήνα να ρίξει ιδιαίτερο βάρος τους επόμενους έξι μήνες. Ειδικά αυτά τα θέματα ‘καίνε’ τους Έλληνες, αλλά όχι μόνο αυτούς» σχολιάζουν οι αρθρογράφοι, επισημαίνοντας ότι τα ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ρίχνουν «μία σκιά πάνω στην ελληνική προεδρία».

«Ο Σαμαράς πιέζει για ελαφρύνσεις» σημειώνει ο Γκερντ Χέλερ σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα για την ίδια εφημερίδα. Όπως επισημαίνει, «το θέμα δεν βρίσκεται μεν στη λίστα με τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, αλλά ‘καίει’ τον Αντώνη Σαμαρά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο: τα χρέη». Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «ο Σαμαράς βιάζεται. Χρειάζεται μία είδηση επιτυχίας πριν από τις ευρωεκλογές στο τέλος Μαΐου», οι οποίες ενδέχεται σε διαφορετική περίπτωση να εξελιχθούν σε εκλογές διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησής του.

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014, 09:48