Ως μία πρώτη επιτυχία και ως συμφωνία ρεαλιστικότερη από τις προηγούμενες, εκτιμά την επιτευχθείσα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές, ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας και καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Μαρσέλ Φράτσερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

Παράλληλα, τονίζει ότι η Ελλάδα, πρέπει μεν να συνεχίσει τη λιτότητα, αλλά από την άλλη έχουν μετριαστεί οι όροι σε σύγκριση με τα δύο πρώτα προγράμματα βοήθειας, ώστε η χώρα να βοηθηθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να μπορέσει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, ο ίδιος θεωρεί αναγκαίο να επανακτήσουν οι Ελληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις την εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας -και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και αναδιαμορφωθεί το τραπεζικό σύστημα και να εφαρμοστούν με ταχείς ρυθμούς οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Προσθέτει δε, ότι πρέπει τελικά να γίνει κάτι σε σχέση με το δημόσιο χρέος, καθώς το Διεθνές Νομισματικό ταμείο επιμένει σε μια σαφή ελάφρυνσή του – και στην πράξη αυτό θα ήταν σημαντικό για να διαλυθεί οποιαδήποτε αμφιβολία ως προς την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο ίδιος υποστηρίζει την μετατροπή του ελληνικού χρέους σε δάνεια που θα συνδέονται με την ανάπτυξη, δηλαδή τόσο οι αποπληρωμές αυτών των δανείων όσο και το ύψος των επιτοκίων να συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ πέραν αυτού, σημαντικό θεωρεί, να εξεταστεί το πώς μπορεί να δοθεί ώθηση, για να βοηθηθεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το σκοπό αυτό ο Μαρσέλ Φράτσερ θεωρεί σκόπιμη τη δημιουργία ενός είδους Ειδικής Οικονομικής Ζώνης σε μια από τις περιφέρειες της Ελλάδας, όπου επιχειρήσεις θα μπορούν να επενδύουν χωρίς τη χρονοβόρα γραφειοκρατία. Αναγκαία είναι και μία θετική ώθηση «σοκ» – εξάλλου μια τέτοια Ειδική Οικονομική Ζώνη μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε σύντομο χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης