O διοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς απέκλεισε το ενδεχόμενο μειωμένης καταβολής των συντάξεων τον Ιούνιο, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» που αναφέρει ότι «οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις θα αποδοθούν μειωμένες τον Ιούνιο καθώς έχουν καταρρεύσει τα έσοδα».

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του πρωί της Κυριακής και υποστήριξε πως «οι γερμανικές εφημερίδες κάνουν τη δική τους πολιτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι συντάξεις είναι εξασφαλισμένες και θα πληρωθούν την ημέρα που πρέπει να πληρωθούν», διαβεβαίωσε ο διοικητής του ΙΚΑ.

Το δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung»

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις στο τέλος Ιουνίου θα «κουρευτούν» διότι δεν υπάρχουν πλέον λεφτά, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της γερμανικής FAZ. Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία από «εσωτερικούς υπολογισμούς» των δανειστών, σύμφωνα με τα οποία στο τέλος του μήνα το έλλειμμα του δημόσιου ταμείου θα κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3,6 δισ. ευρώ καθώς υπάρχει και η δόση 1,6 δισ. προς το ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ακόμη και αν υπογραφεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες το πρόβλημα θα παραμείνει.

«Οδικός χάρτης» από την Κομισιόν

Σύμφωνα με τη γερμανική FAZ, η Κομισιόν παρουσίασε« οδικό χάρτη» για συμφωνία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το σχέδιο αυτό προβλέπει παράταση του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, συμφωνία σε μεταρρυθμιστικό πακέτο, και «χρηματοδότηση-γέφυρα» ύψους 6 δισ. ευρώ από τα 11 δισ. που βρίσκονται στον ESM και προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ΤΧΣ).

Στόχος του νέου σχεδίου είναι η αποφυγή της στάσης πληρωμών και ενός Grexit, ενώ κατά τους μήνες της συμφωνίας θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με εντατικούς ρυθμούς για τη «μεγάλη» συμφωνία. Σύμφωνα με τη FAZ σε αυτήν τη μεγάλη συμφωνία οι δανειστές είναι «ανοιχτοί» στο να συζητήσουν μια ελάφρυνση του χρέους όχι όμως πριν την υποποίηση των συμφωνηθέντων από την Αθήνα.

Επίσης όπως λέει ο αρθρογράφος της FAZ, η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί σε έσοδα 4.5 δισ. ευρώ και μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της Κομισιόν που επικαλείται η FAZ, η Αθήνα θα συμφωνήσει με τους εταίρους την επόμενη εβδομάδα σε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο. Εν συνεχεία, έως τα μέσα του Ιουλίου τα εθνικά κοινοβούλια θα ψηφίσουν -όπου αυτό απαιτείται- για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο και την εκταμίευση ενός ποσού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αυτό το ποσό θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 6 δισ. από τα 11 δισ. που βρίσκονται στο ESM και προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης