Γ. Αμυράς: Ο κλιματικός νόμος έχει ανοιχτούς ορίζοντες, πολλές πράσινες δράσεις και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, 20:59
Γ. Αμυράς: Ο κλιματικός νόμος έχει ανοιχτούς ορίζοντες, πολλές πράσινες δράσεις και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις

«Η κυβέρνηση προχωρά στην κλιματική ουδετερότητα συντεταγμένα και με έναν εθνικό κλιματικό μεταρρυθμιστικό νόμο, που έχει ανοιχτούς ορίζοντες, πολλές πράσινες δράσεις και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις».

Αυτό επεσήμανε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για τα περιβαλλοντικά θέματα, Γιώργος Αμυράς, κατά τη συζήτηση στη βουλή, του κλιματικού νόμου.

«Οδηγός και πυξίδα μας είναι η φωνή των νέων γιατί σε αυτούς ανήκει το μέλλον», επεσήμανε ο κ. Αμυράς, ενώ επικαλούμενος πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε σε 10 χώρες και σε 10.000 πολίτες, σημείωσε ότι το 60% των νέων που ρωτήθηκαν εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους σχετικά με την κλιματική κρίση.

«Εκτός από σπουδαία περιβαλλοντική μεταρρύθμιση, ο κλιματικός νόμος είναι και πραγματικός. Βάζει στο παιχνίδι δήμους, περιφέρειες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, πολίτες, δημόσια διοίκηση οδηγώντας τους να αλλάξουν τρόπο σκέψης και δραστηριότητες, μέσα από φιλικές περιβαλλοντικές δράσεις», ανέφερε.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, πέρα από τα μέτρα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης, έδωσε έμφαση στην μετατροπή των νησιών -κυρίως των μικρών και απομακρυσμένων- σε πράσινα, τονίζοντας ότι «μετατρέπουμε με αυτό τον τρόπο την ελληνική ιδιαιτερότητα σε πλεονέκτημα».

«Υπάρχει μέριμνα και πρόβλεψη για πως θα χρηματοδοτηθούν όλες οι δράσεις. Από δω και πέρα οι πόροι από τα κοινοτικά ταμεία θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον που θα τηρούν τα μέτρα και τις δεσμεύσεις του κλιματικού νόμου. Δίνονται κίνητρα σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις για πράσινες επενδύσεις. Η χώρα θα πάει μπροστά», σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι «θα δοθεί χέρι βοηθείας στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο περίθαλψης ζώων», τονίζοντας ότι είμαστε πολύ κοντά στην έκδοση υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις αδειοδοτήσεις τους.

«Ο κλιματικός νόμος είναι, κυρίως, αλλαγή του τρόπου σκέψης και των δράσεων για να έχουμε πράσινη και φθηνή ενέργεια. Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η ζωή μας ποτέ δεν θα είναι ίδια. Αυτή όμως η χαοτική κλιματική αταξία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικρές καθημερινές, αλλά σπουδαίας σημασίας δράσεις, που θα την αλλάξουν και θα αφήσουν το πράσινο αποτύπωμα της χώρας», κατέληξε ο κ. Αμυράς.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022, 20:59