Γ. Καμίνης-Κίνημα Αλλαγής: «Εύχομαι να μην δοκιμαστεί η ενότητα»

Γ. Καμίνης-Κίνημα Αλλαγής: «Εύχομαι να μην δοκιμαστεί η ενότητα»
Ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, μίλησε για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, αναφέροντας ότι το εγχείρημα ξεκίνησε με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο.

«Εκλέξαμε πρώτα τον επικεφαλής και μετά σχηματίσαμε τα υπόλοιπα όργανα. Έγινε ανάποδα. Παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι ο κόσμος το ήθελε αυτό, αφού προσήλθαν και ψήφισαν 212.000 άτομα. Αυτό είναι το ένα και πολύ ισχυρό δεδομένο. Το δεύτερο είναι ότι όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από την πρωτοβουλία κομμάτων και κινήσεων. Υπάρχει μία ιστορικότητα, ούτε αυτό πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν μπορούσαμε να πάμε σε ένα κανονικό συνέδριο σήμερα όπως το φαντάζεται ο κόσμος, γι' αυτό και εγώ το αποκάλεσα ιδρυτική συνδιάσκεψη. Πρέπει να προϋπάρξει ένα προκαταρκτικό στάδιο, μία όσμωση. Να γνωριστούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Πώς να πηγαίναμε να εκλέξουμε συνέδρους όταν ο ένας δεν γνωρίζει τον άλλον και ποιες είναι οι απόψεις του;», αναρωτήθηκε.

Πρόγραμμα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καμίνης για το πρόγραμμα που συνιστά, όπως είπε, βήμα μπροστά «Ήμουν επικεφαλής του προγράμματος, ο υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος. Σας πληροφορώ ότι έγινε πάρα πολλή δουλειά, μετείχαν τουλάχιστον 300 άνθρωποι σε ομάδες εργασίας, σοβαροί άνθρωποι και εμπειρογνώμονες. Ας κοιτάξουμε το πρόγραμμα. Μην μπαίνουμε μόνο στις εντυπώσεις, πώς είναι το σήμα ή ότι ήταν 5.000 οι σύνεδροι, αριθμός που πράγματι είναι πολύ μεγάλος για ένα συνέδριο. Ας κοιτάξουμε ότι για πρώτη φορά παίρνουμε πολύ γενναία θέση σε πάρα πολλά πράγματα. Το πρόγραμμα είναι ένα βήμα μπροστά. Δυστυχώς δεν ζούμε σε μία εποχή που πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να δώσει την εντύπωση του καινούριου».

Όσον αφορά τις ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗ.ΣΥ.-Ποταμιού, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι έπρεπε να γίνει ένα πιο γενναίο βήμα και να προχωρήσουμε στην ένωση των κοινοβουλευτικών ομάδων. «Άλλοι προτιμούν να πάμε σταδιακά. Εύχομαι να μην δοκιμαστεί αυτή η ενότητα. Την κοινή στάση στη Βουλή τη θεωρώ δεδομένη, σε ζητήματα πολύ σοβαρά, όπως αυτό του Μακεδονικού. Όπως είπα, όμως, δεν ζούμε σε εύκολες εποχές. Πρέπει να τα συνταιριάξουμε».

Ο κ. Καμίνης προσέθεσε πως «η δυναμική του εγχειρήματος εξαρτάται από τη βούλησή μας και από τη δύναμη των προγραμματικών μας ιδεών. Και από τη διάθεσή μας να συγκρουστούμε. Πρέπει να πούμε και πολλά πράγματα με το όνομά τους».

Πρόβλημα θεσμών

«Αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα πρόβλημα θεσμών. Όποιος έχει έστω και στοιχειώδη γνώση της πολιτικής μας ιστορίας καταλαβαίνει ότι δεν πάμε καλά», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας και τα εξής: «Ότι πάμε πάλι να επαναλάβουμε παλιές παθογένειες. Αυτός ο ακήρυχτος εμφύλιος που υπάρχει με σκάνδαλα, με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη που αφαιρούν την αίσθηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων. Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και έχουν στοιχίσει πάρα πολύ στον τόπο».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018, 15:57