Γ. Κατρούγκαλος: Νέα προοδευτική συμμαχία με τον επαναπροσανατολισμό των Σοσιαλδημοκρατών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, 07:51
Γ. Κατρούγκαλος: Νέα προοδευτική συμμαχία με τον επαναπροσανατολισμό των Σοσιαλδημοκρατών
Την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα και τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό προέταξε κατά τις χθεσινές επαφές του στο Βερολίνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την Πέμπτη ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Μπούντεστανγκ, με την οποία συζήτησε τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στην ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε μαζί με τους υπουργούς Εργασίας της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας σε συνέδριο που διοργάνωσε στην Μπούντεστανγκ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με θέμα την Κοινωνική Ευρώπη. Κατά την παρέμβασή του, έθεσε τα ζητήματα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αναγκαιότητα επαναφοράς τους και την ανάγκη να υπάρχει μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων για να απομακρυνθούμε από την ορθοδοξία του νεοφιλελευθερισμού.

Επίσης, από τις επαφές με Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Κατρούγκαλος διαπίστωσε, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το κλίμα με το SPD έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και τόνισε την ανάγκη νέας προοδευτικής συμμαχίας στην Ευρώπη με τον επαναπροσανατολισμό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών από τον μεγάλο συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουν κοινό έδαφος επαφής με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε πως η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας έκανε ρητή αναφορά στο ότι δεν πρέπει να γίνονται αναφορές στο Grexit και ότι είναι αποσταθεροποιητικό για την Ευρώπη, σε συνέχεια παρόμοιων δηλώσεων που είχαν κάνει στο παρελθόν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Χορστ Ζεχόφερ, αλλά και ο ίδιος ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς.

Σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής καθώς και με τον εκπρόσωπο της Die Linke Άξελ Τρόοστ, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό στη δεξαμενή σκέψης της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP) με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης, προκλήσεις και προοπτικές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017, 09:43