«Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να μορφώσουμε» τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών, δηλώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, σχολιάζοντας το θέμα που ανέκυψε με αφορμή την αρνητική στάση μερίδας πολιτών στο Ωραιόκαστρο, στο πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών. Αναφερόμενος στην κατάσταση στα hot spots, τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για την παροχή ασύλου για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη στο Πρακτορείο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερ.: Κύριε Πάλλη, εκλέγεστε στον Νομό Λέσβου, που έχει δεχτεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Θα θέλαμε να σχολιάσετε το φαινόμενο της άρνησης μερίδας πολιτών του Ωραιοκάστρου να δεχτούν παιδιά προσφύγων και μεταναστών σε σχολεία της περιοχής.

Απ.: Σε ό,τι αφορά στο νομικό ζήτημα και το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου καθώς και για τον αυτεπάγγελτο ρόλο της Δικαιοσύνης, μπορούμε με χαρά να διαπιστώσουμε ότι το ελληνικό κράτος πράττει τα δέοντα. Συνεπώς, δεν θα αναλύσω τη νομική διάσταση του θέματος. Θ’ αναφερθώ, όμως, στο ηθικό κομμάτι και στην ανηθικότητα όλων αυτών που σε βάρος ανήλικων παιδιών -θυμάτων πολέμου-, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα δικά τους (εντός και εκτός εισαγωγικών) παιδιά, αποδεικνύουν την ανεπάρκειά τους και ως γονείς αλλά και ως πολιτικοί εκπρόσωποι. Τα παιδιά αυτά οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να τα μορφώσουμε με σκοπό να γίνουν ισότιμοι και ισάξιοι πολίτες σε όποια χώρα επιλέξουν και καταφέρουν να ζήσουν, και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Προφανώς, δεν αναφέρομαι σε όλους και κυρίως σε αυτούς που παρασύρθηκαν, αλλά σε αυτούς που δημιούργησαν και πρωταγωνίστησαν σε αυτό το ατυχές περιστατικό που μας προσβάλλει όλους μας σαν Έλληνες.

Και στη Λέσβο και στο Ωραιόκαστρο, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, οφείλουμε να έχουμε ορθάνοιχτες τις πόρτες των σχολείων μας για όλα τα παιδιά και να ακολουθήσουμε τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερ.: Παρότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Χίο, παρατηρείται συσσώρευση προσφύγων και μεταναστών, με συνέπεια στους χώρους φιλοξενίας να προκαλούνται εντάσεις και επεισόδια. Ποια είναι η λύση που πρέπει να δοθεί και πώς απαντάτε στις ανησυχίες που εκφράζουν οι κάτοικοι των νησιών;

Απ.: Οι ροές πραγματικά είναι μειωμένες τελευταία. Δυστυχώς, μήνες μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας παρατηρούνται σοβαρότατες καθυστερήσεις από όλες τις πλευρές ως προς την υλοποίησή της, με συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά μας. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο οι διαχρονικές αγκυλώσεις της Ε.Ε. στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα όσο και οι αξιοσημείωτες καθυστερήσεις στα συμφωνηθέντα και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι φυσικό η πολύμηνη παρουσία και η έλλειψη ελπίδας αυτών των ανθρώπων σε συνδυασμό με την παρουσία υπερδιπλάσιου αριθμού προσφύγων στα κέντρα υποδοχής, σε σχέση με το δυναμικό τους, να τροφοδοτούν εντάσεις και επεισόδια. Είναι λογικό οι κάτοικοι των νησιών να εκφράζουν την ανησυχία και την αγωνία τους. Αυτό όμως επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι θα πρέπει να ανέχονται ή ακόμη χειρότερα να υιοθετούν ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις και πρακτικές.

Για να βοηθηθεί το πρόβλημα είναι επιτακτική η ανάγκη ταχύτερης απόδοσης απαντήσεων στους αιτούντες άσυλο αλλά και η άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής, ώστε αυτά να λειτουργούν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Τέλος, θα πρέπει η Πολιτεία να επιταχύνει τη μεταφορά όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών σε κατάλληλες δομές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης