Ο κ. Προβόπουλος, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, επανέλαβε αυτό που είχε δηλώσει και παλαιότερα πως ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του ελλείμματος σε διψήφιο αριθμό, ενώ είχε ενημερώσει προσωπικά και τους αρχηγούς των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.

Ανέφερε ακόμη ότι οι στατιστικές, από τους πρώτους μήνες του 2009, έδειχναν πως οι αριθμοί ήταν μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου και οι δείκτες του πρώτου εξαμήνου, αποτελούσαν καμπανάκι ότι θα δυσκολέψει ο δανεισμός, αλλά όπως είπε, τα μέτρα που πάρθηκαν δεν ήταν τα κατάλληλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, επεσήμανε πως η αποστολή δύο διαφορετικών πινάκων δεδομένων EDP στην Eurostat εντός ολίγων ημερών, από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εντολής του ECOFIN, να ζητήσει από την Eurostat αναλυτική εξέταση των αδυναμιών των ελληνικών στατιστικών καταγραφών και εστίαση στις συναλλαγές του κράτους με τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία.

Μετά από σχετική ερώτηση, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε παράλληλα ότι υπήρχε περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων που θα μετρίαζαν την εκτροπή, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα θα μπορούσε να ανακόψει τη δυναμική του ελλείμματος, έχοντας τεράστια επίπτωση στις αγορές, που θα εφησύχαζαν βλέποντας την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», εκτίμησε πως οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές, δεν περιμένουν μια υπουργική δήλωση, «έστω και ατυχή», για να κρίνουν εάν η χώρα είναι σε αρνητική κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης