Γ. Προβόπουλος: «Το σχέδιο Β δεν προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014, 22:09
Γ. Προβόπουλος: «Το σχέδιο Β δεν προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»
Για όλους και για όλα μίλησε ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. 

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι «στην αρχή του προγράμματος το λεγόμενο δημοσιονομικό μείγμα που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν λανθασμένο» και τόνισε: «ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός». 

«Ξέρω ότι στην πρώτη κυβέρνηση η αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούμε να απολύουμε δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να μειώνουμε τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Άρα η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους, αλλά με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη», επεσήμανε ο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ.

Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος αποκάλυψε ότι το «plan B» που υπήρξε δεν προέβλεπε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά το ενδεχόμενο πρόκλησης τραπεζικού πανικού. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, το εν λόγω σχέδιο είχε πολλές ομοιότητες με όσα εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της Κύπρου.

«Αυτό το είδαμε στην Κύπρο με τους πολίτες να μην μπορούν να αναλάβουν ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν υπήρξαν στιγμές που ένιωσε να «χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του», ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι οι δυσκολότερες φάσεις της θητείας του ήταν η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, αλλά και η διπλή εκλογική μάχη, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2011.

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος της ΤτΕ, αναφέρθηκε ακόμη στις δύο αερομεταφορές χρημάτων που έγιναν από άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

«Αν είχε γίνει διαρροή στον Τύπο ή οι πολίτες έβλεπαν φορτηγά να μεταφέρουν χρήματα αυτό από μόνο του ήταν σε θέση να πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις».

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στη διαφωνία του με την Τρόικα, τον Μάρτιο του 2014.

«Όπως ξέρετε είχα μία μεγάλη κόντρα με την τρόϊκα και ιδίως στο σκέλος του ΔΝΤ, στο θέμα των stress tests των τραπεζών. Ο Πολ Τόμσεν πίστευε κι όχι μόνο ο Πολ Τόμσεν, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την εποχή εκείνη, ότι το έλλειμμα κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα 6,3 που είχε βγάλει η Τράπεζα της Ελλάδος με τη βοήθεια διεθνών συμβούλων».

«Τα επιχειρήματα από την δική του πλευρά, πιστεύω εγώ, ήταν σαθρά. Ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι είχα δίκιο κι αυτό αποδείχτηκε με την τελευταία άσκηση από την πλευρά της ΕΚΤ», κατέληξε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014, 22:13