Να αναπτυχθεί δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους αστέγους και όσους ζουν στην ακραία φτώχεια πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Νεολαίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που συνεδρίασε στη Βουλή.

Δεν συνιστά, υπογράμμισε ο κ. Γ. Σούρλας, στοιχείο κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπισμού το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 20.000 άστεγοι συμπολίτες μας που δεν έχουν να κοιμηθούν, ενώ υπάρχουν αναξιοποίητοι στεγασμένοι χώροι και για μερικούς δεν αρκούν ακόμη και κατοικίες με χιλιάδες τετραγωνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν τιμά την κοινωνία, τον πολιτισμό και το Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας το 10% του πληθυσμού να ζει όχι μόνο κάτω από τα όρια της φτώχειας αλλά σε ακραία φτώχεια, άλλοι να πεινούν και να μην έχουν τα στοιχειώδη για τα παιδιά τους και ορισμένοι να αναζητούν τρόπους να ξοδέψουν τον άφθονο πλούτο που διαθέτουν και που συνήθως δεν αποκτούν με νόμιμο τρόπο.

Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες, ότι αυτές οι ακραίες ανισότητες θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, την αρμονική συμβίωση και τη δημιουργική πορεία της χώρας και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Ασυνόδευτα ανήλικα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γ. Σούρλας αναφερόμενος στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων τόνισε ότι τα παιδιά αυτά μας φέρνουν ως άτομα και ως Πολιτεία προ των ευθυνών μας και θέτουν σε δοκιμασία τον ανθρωπισμό και την αγάπη μας εν γένει για το παιδί. Για να το αποδείξουμε έμπρακτα αυτό πρέπει όχι μόνο να επαναλειτουργήσει ο ξενώνας της Αγιάσω Λέσβου, που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε εξήντα (60) ανήλικα, αλλά να στεγαστούν το ταχύτερο δυνατό και τα εκατόν δέκα πέντε (115) που έχουν υποβάλει αίτηση στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), αλλά σήμερα βρίσκονται – ελλείψει ικανών θέσεων στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας – είτε στα κρατητήρια της Αστυνομίας, είτε σε επισφαλείς χώρους.

Ακόμη, πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων που εκτίουν ποινές κάθειρξης έως δέκα πέντε (15) έτη, επειδή χαρακτηρίζονται αρχηγοί αποστολών από τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών. Σήμερα υπάρχουν στις ελληνικές φυλακές είκοσι οκτώ (28) τέτοια ανήλικα κάτω των δέκα οκτώ (18) ετών και αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης