Το Σκουτάρι της Χειμάρρας επισκέφθηκε ο Γ. Σούρλας, γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαζί με παιδιά πεσόντων μαχητών κατά το Έπος του 1940-41 στη Βόρεια Ήπειρο, για να συναντήσουν και να τιμήσουν την ηρωίδα Ερμιόνη Πρίγκου.

Τη Βορειοηπειρώτισσα που σε παιδική ηλικία με την οικογένειά της κατοικούσαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στήριξαν τους μαχητές μας, βοήθησαν τραυματίες και ενταφίασαν στην αυλή του σπιτιού τους όσους άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τους φροντίζουμε 74 ολόκληρα χρόνια σαν δικά μας παιδιά, με όσα το ανθρώπινο, θρησκευτικό και πατριωτικό καθήκον υπαγορεύει, είπε η κυρά Ερμιόνη μετά το τρισάγιο στους τάφους. Κάναμε αυτό που οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να κάνουν οι μανάδες τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γ. Σούρλας, με την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων Μαχητών του Έπους 40-41, δίνοντας μια πλακέτα με την οποία -βάσει της απόφασης του ΔΣ- της απονεμήθηκε ο τίτλος «Η Μάνα των πεσόντων» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του: «Ο τίτλος αυτός αποτελεί ένδειξη ελαχίστης τιμής για την προσφορά της. Για εμάς, για όλους τους Έλληνες είστε η ηρωίδα, η κυρα-Ερμιόνη της Βορείου Ηπείρου. Εσείς κάνατε το καθήκον σας στο ακέραιο, σε όλους εμάς απομένει να κάνουμε το δικό μας καθήκον για τους 7.976 πεσόντες που, πλην ελαχίστων, παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης