Γ. Σταθάκης: Στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017, 11:30
Γ. Σταθάκης: Στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος
Εκδίδεται εντός της ημέρας η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα νέα κριτήρια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, όπως ανέφερε μιλώντας στον AΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Η απόφαση, όπως είπε, χωρίζει τους δικαιούχους σε δύο κατηγορίες:

α) σε αυτούς που καλύπτουν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση που θα φτάνει το 35%

β) σε εκείνους που καλύπτουν τα κριτήρια του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση της τάξεως του 70%.

Η ΚΥΑ θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου και από εκείνους που είναι ήδη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στην πλατφόρμα του Κοινωνικού Μερίσματος.

Σχετικά με τη νυχτερινή χρέωση στο ρεύμα ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα έχει «μία ενιαία τιμή», εξομοιώνεται με την ημερήσια και ότι «μέχρι τις 1.600KW κατανάλωσης νυχτερινού, ο καταναλωτής θα δει μείωση στον λογαριασμό του».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Ταμείου που ιδρύθηκε για την κάλυψη των εξόδων επανασύνδεσης του ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «πάνω από το 70% των πρώτων κατοικιών είναι προστατευμένο από τους πλειστηριασμούς». «Α’ κατοικία έως 200.000 αξία και εισόδημα έως 40.000 ευρώ είναι προστατευμένοι» είπε αναφερόμενος στις κατοικίες που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη και προστατεύονται μέχρι και τις 31-12-2018.

Σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στον νόμο Κατσέλη, αναφέρθηκε στην υπαγωγή των «ελεύθερων επαγγελματιών στον νόμο», την προσθήκη κριτηρίων και την αποπληρωμή των δόσεων των τριών πρώτων ετών από το κράτος.

Υπογράμμισε ότι «υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες να μη βγει πρώτη κατοικία κάτω των 300.000 ευρώ» και απαντώντας στους συμβολαιογράφους που λένε πως δεν υπάρχει νόμος προστασίας της α’ κατοικίας σημείωσε πως υπάρχουν «τρεις νόμοι προστασίας των α’ κατοικιών», αναφέροντας τον νόμο προστασίας «α’ κατοικίας, με εξαίρεση τους εμπόρους, τον νόμο που αναγκάζει τις τράπεζες να τηρούν όλα τα διαδικαστικά και τον Κώδικα Δεοντολογίας τους», καθώς και τα Γραφεία Ενημέρωσης δανειοληπτών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Ερωτηθείς για το θέμα δεδηλωμένης και σταθερότητας της κυβέρνησης που εγείρει η ΝΔ, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χάσει όλες τις μάχες που έδινε για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και με την έννοια της αριστερής παρένθεσης και θέτει θέμα σταθερότητας την ώρα που για πρώτη φορά συζητείται σοβαρά η επίλυση ενός εθνικού θέματος που η ίδια δημιούργησε.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «κληρονομήσαμε το θέμα με το όνομα 27 χρόνια πριν και καλό θα ήταν να πει η ΝΔ ξεκάθαρα τη γνώμη της».

«Βιάζεται λίγο και επειδή έπεσε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 εξαιτίας αυτού του θέματος. Να ξεκαθαρίσει η ΝΔ αν είναι με την κατεύθυνση που είχε ο Κ. Μητσοτάκης ή με τον υπουργό τότε κ. Αν. Σαμαρά» πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017, 12:00