Έχουμε πετύχει το 80% των στόχων μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι σκοπεύει να μειώσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για το 2014. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η τρόικα θα έρθει σε λίγες ημέρες , ενώ είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα σενάρια περί απομάκρυνσής του. Για πρώτη φορά είμαστε πάνω από τους στόχους και αν συνεχίσουμε έτσι τότε η βελτίωση των αριθμών θα μεταφραστεί σε βελτίωση της ζωής των πολιτών, είπε ο υπουργός.

«Έχουμε πετύχει το 80% των στόχων μας στο δημοσιονομικό κομμάτι», συνέχισε ο υπουργός και υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε γενικευμένες μειώσεις φόρων και ότι έχει βελτιωθεί το μείγμα πολιτικών μεταξύ μείωσης δαπανών και φόρων. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από τους βουλευτές, ο υπουργός οικονομικών υποστήριξε ότι έχει «άριστες σχέσεις» με τους βουλευτές των δυο κομμάτων της συμπολίτευσης αλλά ξεκαθάρισε ότι «εγώ κάνω την δουλειά μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπηρετώ τους στόχους που έχουν τεθεί. Αν υπάρχει εναλλακτική θα ήθελα να την ακούσω. Δεν έχω ακούσει όμως τίποτα», προσέθεσε. «Τα έσοδα από τις ΔΟΥ στο δωδεκάμηνο για πρώτη φορά από το 2001 είναι πάνω από τους στόχους. Αν συνεχίσουμε η βελτίωση των αριθμών θα μεταφραστεί σε σύντομο χρόνο σε βελτίωση της συνθήκες ζωής των πολιτών». 

Κληθείς να σχολιάσει το νέο φόρο ακινήτων είπε ότι πιο ελαφρύς από τον προηγούμενο και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μια χώρα να μην έχει φόρο ακινήτων. Υποστήριξε δε ότι η Ελλάδα είναι περίπου στον μέσο όρο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Επιπλέον δήλωσε ότι στα προσεχή έτη δεν αποκλείεται, όταν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι να καταστεί εφικτό η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων. Ωστόσο τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα «σκοπεύουμε να μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για το 2014».

Αναφερόμενος στις ομαδικές απολύσεις είπε ότι είναι κάτι που δεν απασχολεί σήμερα τις επιχειρήσεις.
«Είπαμε στην τρόικα ότι ουδεμία επιχείρηση θέτει το θέμα. Εκτιμώ ότι η τρόικα θα δεχθεί να μην γίνουν ομαδικές απολύσεις» είπε ο κ. Στουρνάρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το «κούρεμα», του χρέους υποστήριξε ότι δεν είναι θέμα της άρνησης μόνο του Σόιμπλε το γεγονός ότι δεν προχωρά το κούρεμα του χρέους και υπεραμύνθηκε των όσων είπε στους Financial Times. Όπως υποστήριξε συντάγματα των κρατών-μελών απαγορεύουν κούρεμα χρέους σε επίπεδο ονομαστικής αξίας, ενώ σε άλλες δεν θα περνούσαν από τα κοινοβούλια. «Στόχος μας είναι μειωθεί το χρέος με άλλους τρόπους, όπως με μείωση επιτοκίων», επανέλαβε ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζοντας ότι αυτό προβλέπεται από το πλαίσιο που ορίστηκε στο Eurogroup του 2012. Να σημειωθεί πάντως ότι πολύ πρόσφατα ο Κλ. Ρέγκλινγκ του ESM εκτίμησε ότι υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων.

Όσον αφορά στα σενάρια εφημερίδων περί απομάκρυνσής του από το υπουργείο και την τοποθέτησή του στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδας, απάντησε ότι δεν σκέπτεται και δεν τον αφορούν αυτά τα σενάρια. «Εγώ δίνω μάχη για την οικονομία και έχω μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων μπροστά μου. Δεν με αφορούν τα σενάρια περί απομάκρυνσής μου». Υποστήριξε ότι έχει άριστες σχέσεις με τους βουλευτές των δύο κομμάτων, ενώ το ίδιο υποστήριξε για τις σχέσεις του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Η κριτική των δύο κομμάτων δεν στρέφεται σε εμένα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι κάνει τη δουλειά του με τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη στήριξη του στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται στο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για την υπόθεση με τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. «Έχω εμπιστοσύνη στην κυρία Σακελλαρίου. Μελέτησα το πόρισμα. Η κυρίακελλαρίου δεν άνηκε στο συμβούλιο που έδωσε το δάνειο. Πήγε μετά στο ΤΤ και προσπάθησε να διασώσει ότι μπορούσε για την τράπεζα. Έχω συζητήσει το θέμα με νομικούς και τραπεζίτες» είπε ο υπουργός. «Η ιστορία έχει δείξει ότι ορισμένοι άνθρωποι ίσως αδικήθηκαν», ήταν η απάντηση που έδωσε για το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις που ασκήθηκαν ποινικές διώξεις (Αθανασόπουλος, Μέργος) υπήρξαν παραιτήσεις. Για τις τράπεζες τόνισε ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο, ενώ απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πουληθούν οι τράπεζες με χασούρα για το Δημόσιο, είπε ότι είναι λάθος να γίνεται αυτού του τύπου η συζήτηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης